Skip to main content

Η χώρα με τα πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρι Michelin

Μια χώρα φιλοξενεί τα μισά από τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρια Michelin στον κόσμο και αυτή είναι η Ιαπωνία.

Ενώ τα γεύματα με αστέρι Michelin μπορεί να κοστίζουν μόλις 1,50 δολάρια ανά πιάτο, τα περισσότερα εστιατόρια που έχουν κερδίσει το διάσημο βραβείο χρεώνουν πολύ περισσότερο. Πολλά κοστίζουν 300-400 δοκάρια για ένα γεύμα, αλλά μερικά έχουν ακόμη υψηλότερες τιμές.

Για να βρει τα πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρια Michelin, ο ιστότοπος μαγειρικής Chef’s Pencil ερεύνησε μενού γευσιγνωσίας δείπνου σε περισσότερα από 450 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Το top 10

Σύμφωνα με το Chef’s Pencil, τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια που είτε έχουν λάβει αστέρι Michelin — είτε τα έχει διευθύνει ένας σεφ που έχει λάβει— είναι:

1. Sublimotion, Ίμπιζα, Ισπανία — 1.740 δολάρια

2. Ultraviolet από τον Paul Pairet, Σαγκάη, Κίνα — 1.422 δολάρια

3. Kitcho Arashiyama Honten, Κιότο, Ιαπωνία — 910 δολάρια

4. Azabu Kadowaki, Τόκιο, Ιαπωνία — 825 δολάρια

5. Masa, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες — 800 δολάρια

6. Joel Robuchon, Τόκιο, Ιαπωνία — 637 δολάρια

7. Kikunoi Honten, Κιότο, Ιαπωνία — 637 δολάρια

8. Gion Maruyama, Κιότο, Ιαπωνία — 637 δολάρια

9. Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία — 615 δολάρια

10. Piazza Duomo, Alba, Ιταλία — 580 δολάρια

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές σε αυτή τη λίστα και τα εστιατόριά της —που βρίσκονται στο Κιότο και το Τόκιο— κυριαρχούν στα μισά από τα 10 της λίστας. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Joel Robuchon με έδρα το Τόκιο, που βρίσκεται στο Νο. 6 της λίστας, σερβίρει γαλλική κουζίνα.

Το μόνο εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών που μπήκε στο top 10, το Masa, είναι επίσης ένα ιαπωνικό εστιατόριο.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό εστιατορίων Michelin κατά κεφαλήν στον κόσμο, με το Τόκιο να έχει περισσότερα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin από οποιαδήποτε άλλη πόλη, σύμφωνα με το Chef’s Pencil.

Γιατί τα ιαπωνικά εστιατόρια μπορεί να είναι τόσο ακριβά

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πολλά ιαπωνικά εστιατόρια είναι ακριβά, είπε ο σεφ Masaharu Morimoto, γνωστός σε εκατομμύρια ως πρωταγωνιστής των τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής “Iron Chef” και “Iron Chef America”.

«Τα ιαπωνικά εστιατόρια προμηθεύονται εποχιακά ψάρια από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει το κόστος των συστατικών», είπε. »Υπάρχει επίσης ένα κόστος σωστής αποστολής και αποθήκευσης για αυτά τα συστατικά, δεδομένου ότι τα φρέσκα θαλασσινά έχουν μικρή διάρκεια ζωής.»

Ο Morimoto είπε ότι «οι δεξιότητες που έχει ο σεφ – η ακρίβεια και η τέχνη στην παρασκευή και το σερβίρισμα των πιάτων» είναι άλλοι παράγοντες.

Τα ιαπωνικά εστιατόρια μπορεί να είναι αρκετά μικρά, με τα εστιατόρια να λαμβάνουν την προσωπική προσοχή από τον σεφ.

«Τα εστιατόρια με περιορισμένο αριθμό θέσεων συνήθως προσπαθούν να προσφέρουν μια οικεία και ουσιαστική εμπειρία φαγητού στους καλεσμένους τους», είπε ο Morimoto. «Πολλά αξιόλογα εστιατόρια σούσι έχουν το πολύ οκτώ θέσεις — χωρίς διακομιστές ή επιπλέον προσωπικό».

Πολλά γεύματα σε πολυτελή ιαπωνικά εστιατόρια σερβίρονται σε στιλ omakase, όπου οι σεφ επιλέγουν τι θα σερβίρουν. Αυτό επιτρέπει στους σεφ να προετοιμάσουν «μια περιπέτεια που δεν μοιάζει με καμία άλλη» για «μια αξέχαστη γευστική εμπειρία πολλών πιάτων που περιλαμβάνει τα πιο φρέσκα ψάρια και διάφορα άλλα ειδικά συστατικά που προορίζονται για αυτό το πραγματικά μοναδικό γεύμα», είπε ο Morimoto.

Παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί στη λίστα με τα πιο ακριβά εστιατόρια, η Ιαπωνία μπορεί να μην είναι η πιο ακριβή χώρα συνολικά για τους ανθρώπους που αναζητούν μια κορυφαία εμπειρία με αστέρι Michelin.

Μια ξεχωριστή ανάλυση του Chef’s Pencil που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο ανέλυσε τις τιμές των πιο ακριβών μενού γευσιγνωσίας σε εστιατόρια με δύο και τρία αστέρια Michelin.

Η Ιαπωνία ήταν τέταρτη σε αυτή τη λίστα.

1.740 δολάρια για ένα γεύμα;

Το πιο ακριβό εστιατόριο εντούτοις νρίσκεται στο ισπανικό νησί Ίμπιζα. Όπως αναφέρει το CNBC το Sublimotion είναι η πρώτη «γαστρονομική παράσταση» στον κόσμο, δήλωσε ο ιδρυτής Eduardo Gonzales.

Το πιο ακριβό μενού γευσιγνωσίας κοστίζει 1.740 δολάρια ανά άτομο για ένα γεύμα 20 πιάτων. Με 12 θέσεις κάθε φορά, το εστιατόριο χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα και ειδικά εφέ για να προσθέσει στοιχεία φωτός και ήχου στο γεύμα, είπε.

Εκτός από τους σεφ, μια ομάδα μηχανικών, ιλουσιονιστών, σεναριογράφων και συνθετών συνεργάστηκαν «για περισσότερα από 10 χρόνια με στόχο να μεγιστοποιήσουν την ευχαρίστηση να κάθεσαι στο τραπέζι», είπε ο Gonzales.

Το εστιατόριο, που άνοιξε το 2014, διευθύνεται από τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Paco Roncero, αν και δεν έχει λάβει ακόμη ένα αστέρι.

naftemporiki.gr