Skip to main content

Στίβος: Χάνει το Τόκιο η Νάσερ μετά το διετή αποκλεισμό της

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια των 400μ του 2019, Σάλβα Έιντ Νάσερ (Μπαχρέιν), θα χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς της επιβλήθηκε από το CAS διετής ποινή αποκλεισμού, για παραβίαση του κανονισμού περί ντόπινγκ.

Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, ωστόσο, ανέφερε ότι η 23χρονη (Νιγηριανή στην καταγωγή) αθλήτρια δεν θα ακυρωθεί από τα αποτελέσματά της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η νίκη της τότε δεν προήλθε από χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Τον περασμένο Νοέμβριο το CAS έλαβε την έφεση από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου εναντίον της απόφασης της “Athletics Integrity Unit” (AIU) γι΄ απαλλαγή της αθλήτριας περί παραβίασης των κανόνων του ντόπινγκ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Athletics, οποιοσδήποτε συνδυασμός τριών αποτυχημένων τεστ ή κατάθεσης εντός 12 μηνών από τον/την αθλητή/τρια συνιστά παραβίαση του whereabout.

«Η Νάσερ τιμωρείται με αποκλεισμό δύο ετών, ξεκινώντας από την ημερομηνία κοινοποίησης της ποινής με πίστωση για την περίοδο προσωρινής αναστολής που είχε ήδη επιβληθεί ανάμεσα στις 4 Ιουνίου 2020 και 14 Οκτωβρίου 2020» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το CAS.

«Όλα τα αποτελέσματα σε ανταγωνιστικούς αγώνες της Νάσερ από τις 25 Νοεμβρίου 2019 έως και την ημερομηνία κοινοποίησης αυτής της ποινής θα ακυρωθούν, με όλες τις προκύπτουσες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας κάποιου μεταλλίου, τίτλων, κατάταξης βαθμών και χρηματικών επάθλων.»

Η Νάσερ είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 400μ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ντόχα στις 3 Οκτωβρίου 2019 με 48.14, με τον τρίτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών.

Πηγή: Ρόιτερ