Skip to main content

Μουντιάλ 2018: Έτοιμη για το δεύτερο τρόπαιο η Γαλλία

Η Γαλλία είναι στον τελικό του Μουντιάλ.

Το ματς τελειώνει με την ομάδα του Ντεσάμπ να επικρατεί 1-0 του Βελγίου με το γκολ του Ουμτιτί στο 51΄ και να παίρνει το εισιτήριο για τον καταληκτικό αγώνα της διοργάνωσης την Κυριακή στη Μόσχα.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2006 που οι «τρικολόρ» προκρίνονται στον τελικό και θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το δεύτερο τρόπαιο στην Ιστορία τους μετά το 1998.

Η πρώτη ήττα για το Βέλγιο μετά από 2 χρόνια έμελλε να στερήσει τη δυνατότητα στο συγκρότημα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να προκριθεί στον τελικό. Με βάση την εικόνα του αγώνα, η καλύτερη ομάδα ήταν αυτή που θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης.

Με άμυνα… από μπετόν, παίκτες τεράστιας κλάσης (Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Πογκμπά έκαναν μεγάλο ματς) και με έναν γκολκίπερ που εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη (Λιορίς), η Γαλλία βρήκε τον τρόπο να σκοράρει από στημένη φάση, ενώ θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα γκολ, ιδιαίτερα στο φινάλε του αγώνα, όταν οι αντίπαλοί της είχαν βγει στην επίθεση για την ισοφάριση.

Το πρώτο μέρος στην Αγία Πετρούπολη δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις, με την Γαλλία να χάνει δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες προς το φινάλε και το Βέλγιο, παρά την κατοχή της μπάλας που είχε, να μην μπορεί να βρει τους διαδρόμους για να απειλήσει την εστία του Λιορίς.

Η πρώτη καλή φάση στο ματς ανήκε στους Γάλλους. Ο Εμπαπέ βγήκε στην πλάτη της άμυνας των Βέλγων, στο 13΄, αλλά ο Κουρτουά βγήκε έγκαιρα και μπλόκαρε.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» απάντησαν στο 16΄. Από πάσα του Ντε Μπράιν, ο Αζάρ βρέθηκε στην περιοχή από πλάγια κι έπιασε το σουτ που έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ.

Νέα καλή στιγμή για το Βέλγιο στο 19΄ με το σουτ του Αζάρ να βρίσκει η μπάλα σε σώμα αμυντικού και να περνά κόρνερ. Στο 21΄ ο Λιορίς έκανε μεγάλη επέμβαση σε σουτ του Αλντερβάιρελντ.

Η πρώτη κλασική ευκαιρία στο ματς ανήκε στη Γαλλία. Από το γύρισμα του Εμπαπέ, στο 34΄, ο Ζιρού απέτυχε να πιάσει σωστά το σουτ κι αστόχησε από εξαιρετικά πλεονεκτική φάση. 

Η ομάδα του Ντεσάμπ «άγγιξε» ξανά το γκολ στο 39΄. Από την υπέροχη πάσα του Εμπαπέ, ο Παβάρ βγήκε τετ-α-τετ με τον Κουρτουά, με τον γκολκίπερ των Βέλγων να διώχνει σωτήρια το πλασέ του δεξιού μπακ της Γαλλίας.

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε στην επανάληψη, παρότι το Βέλγιο μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Η Γαλλία, όμως, αποδείχθηκε πιο ουσιαστική και στο 51΄ με την κεφαλιά του Ουμτιτί από το κόρνερ του Γκριεζμάν άνοιξε το σκορ (1-0).

Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν πολλούς παίκτες τους σε μέτρια βραδιά ( Ντε Μπράιν, Λουκάκου) και παρά την προσπάθεια που κατέβαλλαν στο υπόλοιπο της αναμέτρησης δεν μπόρεσαν. Οι συνολικές προσπάθειες ήταν 19-9 υπέρ των Γάλλων κι αυτό τα λέει όλα…

Το Βέλγιο θα παίξει το Σάββατο στον «τελικό της παρηγοριάς», με τον ηττημένο του αυριανού (11/07) δεύτερου ημιτελικού, ανάμεσα στην Αγγλία και στην Κροατία.