Skip to main content

Ο νόμος της έδρας στην Α1 Ανδρών

Οι έδρες αποδείχθηκαν πολύ δυνατές κατά τη 16η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών, αφού μόνο σε ένα από τα συνολικά έξι παιχνίδια του Σαββάτου καταγράφηκε νίκη φιλοξενούμενου και την πέτυχε το Περιστέρι.

Στην δεύτερη θέση παρέμεινε η ΑΕΚ, που επικράτησε στο ΟΑΚΑ με 74-68 του Ηφαίστου Λήμνου σημειώνοντας την 11η συνεχή νίκη της. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανωτερότητα της Ενωσης στα ριμπάουντ (49-28) και η άμυνα των γηπεδούχων στο 3ο δεκάλεπτο, όταν και η ομάδα της Λήμνου κατάφερε να σημειώσει μόλις 9 πόντους.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Λάνγκφορντ με 25 πόντους, ενώ ο Ματσιούλις πρόσθεσε 8 πόντους και 11 ριμπαόυντ. Για τους φιλοξενούμενους ο Γκίλμπερτ είχε 17 πόντους και ο Εβανς 14 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Σε έναν ποιοτικά κακό αγώνα, το Περιστέρι κατάφερε να κερδίσει εκτός έδρας τον Πανιώνιο με 61-48 και να φτάσει τις 11 επιτυχίες στο πρωτάθλημα, που φέρνουν το συγκρότημα των δυτικών προαστίων στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, ενώ οι «κυανέρυθροι», με ρεκόρ 6-10, βρίσκονται μόλις ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Γκρέι με 15 πόντους ενώ 10 πόντους είχε ο Καράμπελας. Για τον Πανιώνιο, ο Βεργίνης ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 14 πόντους και Σάμιουελς είχε 12.

Κυρίαρχος από την αρχή της αναμέτρησης, ο ΠΑΟΚ υπέταξε με άνεση στο PAOK Sports Arena τον Ιωνικό Νίκαιας με 110-80, αποτέλεσμα που του έδωσε την πέμπτη νίκη στο πρωτάθλημα, ενώ κάλυψε τη διαφορά των 17 πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στον αγώνα του πρώτου γύρου (66-83).

Κορυφαίοι για τον «Δικέφαλο» ήταν οι Ουίγκινς (26 π., 6 ριμπ.), Σόρτερ (20π., 5 ασ., 1κλ) και Σμιθ (19π.), ενώ πρώτος σκόρερ για την πειραϊκή ομάδα ήταν ο Σίμπσον (19 π.).

Μόνο στην έκτη θέση έμεινε το Λαύριο, μετά την εντός έδρας νίκη (78-68) επί του Κολοσσού Ρόδου. Με καλή άμυνα και πρώτο σκόρερ τον Ντεκόζι (20π.), η ομάδα του Χρήστου Σερέλη ξεπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο των νησιωτών, οι οποίοι γνώρισαν την τέταρτη διαδοχική ήττα τους και πλέον ισοβαθμούν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με Άρη και ΠΑΟΚ.

«Μελανό» σημείο του αγώνα ο τραυματισμός του Ντόνοβαν Τζάκσον λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, με τον Αμερικανό παίκτη του Κολοσσού να αποχωρεί υποβασταζόμενος.

Ο Άρης έδειξε χαρακτήρα και επικράτησε εύκολα στην έδρα του της Λάρισας με 90-72, μένοντας «ζωντανός» στην προσπάθεια αποφυγής του υποβιβασμού, ενώ επίσης κάλυψε τη διαφορά των 15 πόντων που είχε ηττηθεί στον πρώτο γύρο. Κορυφαίος για τους «κίτρινους» ήταν ο Ντραγκίτσεβιτς (22π., 4 ριμπ, 3 ασ., 1 κ.), ενώ πρώτος σκόρερ για τους Θεσσαλούς ήταν ο Χίκι (16π.).

Το Ρέθυμνο εκμεταλλεύθηκε για ακόμη μία φορά την έδρα του και επικράτησε 69-63 του -μέχρι σήμερα ισόβαθμού του- Ηρακλή. Με κορυφαίο τον Φράνκαμπ, που πέτυχε 19 πόντους και μοίρασε 6 ασίστ, η κρητική ομάδα πέτυχε την έβδομη νίκη της σε οκτώ παιχνίδια στο «Μελίνα Μερκούρη» και παραμένει στο +2 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Ο Σούλερ με 17π. και ο Καββαδάς με 15π. και 10ρ. ξεχώρισαν από τους Θεσσαλονικείς, που έχασαν έδαφος στη μάχη της παραμονής, τουλάχιστον όμως προστάτευσαν το +18 του πρώτου γύρου (74-56).