Skip to main content

Φόρμουλα Ένα: Η παράσταση αρχίζει…

Η σεζόν για το 2024 ανοίγει σήμερα την αυλαία της στο Μπαχρέιν σε μια χρονιά-ρεκόρ με 24 αγώνες στο καλαντάρι

Ημέρα… γιορτής είναι το Σάββατο 2 Μαρτίου για τους απανταχού θαυμαστές του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ιδιαίτερα της Φόρμουλα Ένα, καθώς ανοίγει η αυλαία του παγκοσμίου 2024 με εκκίνηση στο Μπαχρέιν (17:00).

Ευχή των φίλων του αθλήματος να αναβιώσουν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο τέλος του 2021, όταν η μονομαχία ανάμεσα στον Μαξ Φερστάπεν και τον Λιούις Χάμιλτον κρίθηκε στον τελευταίο γύρο του τελευταίου αγώνα της χρονιάς.

Πέρυσι, ωστόσο, έλειψαν τα στοιχεία της συγκίνησης και της αγωνίας, αφού ο Ολλανδός οδηγός και η Red Bull απόλαυσαν μια περίοδο απόλυτης κυριαρχίας: η αυστριακή ομάδα σημείωσε 21 νίκες στα 22 Γκραν Πρι που διεξήχθησαν και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κατασκευαστών, με τον Φερστάπεν να ανεβαίνει 19 φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου και να φτάνει πολύ εύκολα στην κατάκτηση του τρίτου συνεχούς παγκόσμιου τίτλου του.

Και φέτος οι ομάδες της Φόρμουλα Ένα θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το όριο κόστους, που πέρυσι είχε οριοθετηθεί στα 135 εκατομμύρια δολάρια και παραμένει το ίδιο, τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Επίσης, το 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά κρίσης για πολλούς οδηγούς, καθώς λήγουν τα συμβόλαιά τους.

Αυτοί είναι οι Σέρχιο Πέρες (Red Bull), Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (Ferrari), Εστεμπάν Οκόν και Πιέρ Γκασλί (Alpine), Γκουανγιού Ζου και Βάλτερι Μπότας (Sauber), Φερνάντο Αλόνσο (Aston Martin), Νίκο Χούλκενμπεργκ και Κέβιν Μάγκνουσεν (Haas), Γιούκι Τσουνόντα και Ντάνιελ Ρικιάρντο (RB), Λόγκαν Σάρτζεντ (Williams).

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η «μεταγραφολογία» για το 2025 έχει ήδη ξεκινήσει με τη μετακίνηση του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον στη Ferrari.

Η Alfa Romeo τελείωσε τη συνεργασία με τη Sauber, η οποία προετοιμάζεται να γίνει η εργοστασιακή ομάδα της Audi που θα εισέλθει στη Φόρμουλα Ένα το 2026. Μετά την αποχώρηση της Alfa Romeo η ελβετική ομάδα ονομάζεται ξανά Sauber, ενώ η AlphaTauri άλλαξε πάλι όνομα και μετονομάστηκε σε RB.

Το καλαντάρι του 2024 περιλαμβάνει τον αριθμό-ρεκόρ των 24 Γκραν Πρι, όσα είχαν αρχικώς προγραμματιστεί να διεξαχθούν και πέρυσι, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκαν τα 22 καθώς ματαιώθηκαν οι αγώνες στην Κίνα (λόγω έξαρσης της Covid-19) και την Εμίλια Ρομάνια, λόγω των καταρρακτωδών βροχών.

Να σημειωθεί ότι έξι από τα φετινά Γκραν Πρι θα έχουν και αγώνα σπριντ. Είναι οι αγώνες σε Αυστρία, Βραζιλία, Όστιν (Τέξας), Κατάρ, Κίνα και Μαϊάμι.