Skip to main content

Κένυα: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Κέλβιν Κίπτουμ, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο

Jamie Sabau-USA TODAY Sports

Έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, μαζί με τον προπονητή του - Σοκ στον αθλητικό κόσμο

Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Μαραθωνίου Κέλβιν Κίπτουμ και ο προπονητής του Ζερβέ Χακιζιμάνα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στη δυτική Κένυα την Κυριακή, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο Κίπτουμ ήταν 24 ετών και έμελλε να γίνει σούπερ σταρ του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων, κρατούσε άλλωστε το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου από τον Οκτώβριο του 2023, χάρη στο 02:00:35 που έκανε στον αγώνα του Σικάγο.

Σκοτώθηκε στο Κάπταγκατ, όπως και ο προπονητής του από τη Ρουάντα, Ζερβέ Χακιζιμάνα, ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε σε νεαρή ηλικία και τον εξέλιξε σε πρωταθλητή.

Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη περίπου στις 23:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, όπως ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

REUTERS/Stringer

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Κίπτουμ οδηγούσε και ότι έχασε τον έλεγχο του οχήματος, οδηγώντας στον επιτόπιο θάνατο των δύο.

Υπήρχε και τρίτος επιβάτης, μια γυναίκα, που τραυματίστηκε και «μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να τρέξει την απόσταση σε λιγότερο από δύο ώρες στον μαραθώνιο του Ρότερνταμ – ένα κατόρθωμα που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ σε ανοιχτό αγώνα.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, ήταν ένας από τους πρώτους που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε μια δήλωση στο X, πρώην Twitter.

«Είμαστε συγκλονισμένοι και βαθιά λυπημένοι που πληροφορηθήκαμε την καταστροφική απώλεια του Kelvin Kiptum και του προπονητή του, Gervais Hakizimana», έγραψε ο Κόε. «Εκ μέρους όλων των World Athletics στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους φίλους, τους συμπαίκτες τους και το έθνος της Κένυας».