Skip to main content

Το CAS επέβαλε τετραετή αποκλεισμό στην Καμίλα Βαλίεβα

REUTERS/Phil Noble/File Photo

Η έφηβη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ είχε βρεθεί θετική σε απαγορευμένη ουσία πριν από τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022

Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων ετών για χρήση ντόπινγκ, ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα 29/1) το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), αφαιρώντας ουσιαστικά από τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό, στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022.

«Η Καμίλα Βαλίεβα διαπιστώθηκε ότι διέπραξε παραβίαση του κανόνα κατά του ντόπινγκ και της επιβλήθηκε κύρωση με τετραετή περίοδο ακαταλληλότητας που αρχίζει στις 25 Δεκεμβρίου 2021», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο που εδρεύει στη Λοζάνη.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι όλα τα αγωνιστικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από εκείνη την ημερομηνία ακυρώνονται, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό, στους Αγώνες του 2022.

Η σύνθεση του CAS έκρινε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για τη Βαλίεβα, η οποία ήταν 15 ετών τη στιγμή του αδικήματος, να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιείκεια σε σχέση με έναν ενήλικα που διαπιστώθηκε ότι διέπραξε παραβίαση του κανόνα κατά του ντόπινγκ.

Η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη, η οποία αποτρέπει τη στηθάγχη, στο εθνικό πρωτάθλημα της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2021. Η ομάδα της είπε ότι το θετικό τεστ θα μπορούσε να οφείλεται σε ακούσιο λάθος με το φάρμακο που έπαιρνε για την καρδιά της ο παππούς της.

Το αποτέλεσμα του θετικού τεστ ντόπινγκ έγινε γνωστό μόνο μια ημέρα αφότου η έφηβη αθλήτρια βοήθησε την Ρωσία να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βαλίεβα, η πρώτη γυναίκα που έκανε τετραπλό άλμα κατά τη διάρκεια του ομαδικού αγώνα, ήταν φαβορί για να κερδίσει το χρυσό και στο ατομικό, αλλά κατετάγη μόλις τέταρτη καθώς δεν κατάφερε να νικήσει το άγχος από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα της.

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Πεκίνου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε ότι δεν θα γίνει απονομή μεταλλίων για το ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ μέχρι να επιλυθεί η υπόθεση της Βαλίεβα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν το ασημένιο μετά από τους Ρώσους, με την Ιαπωνία να παίρνει το χάλκινο και τον Καναδά να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Οι Αμερικανοί αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση στην παραλαβή των ομαδικών μεταλλίων.