Skip to main content

Η Nike μηνύει New Balance και Skechers για παραβιάσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

Ο αμερικανικός κολοσσός αθλητικής ένδυσης και υπόδησης έκανε αγωγές στους δύο ανταγωνιστές της για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία παπουτσιών.

Ο αμερικανικός κολοσσός Nike κατέθεσε μήνυση κατά των αντιπάλων εταιρειών New Balance και Skechers, κατηγορώντας τες για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την τεχνολογία της Nike για την κατασκευή των άνω τμημάτων των αθλητικών παπουτσιών.

Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι πολλά αθλητικά παπούτσια New Balance και Skechers χρησιμοποιούν ακατάλληλα την πατενταρισμένη τεχνολογία «Flyknit» της Nike για παπούτσια για τρέξιμο, ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ανέφερε το Reuters.

Η Nike έχει ήδη μηνύσει τις Adidas, Puma και Lululemon για τον ίδιο λόγο. Η Adidas και η Puma έχουν τακτοποιήσει τις αγωγές τους, ενώ η υπόθεση της Nike κατά της Lululemon είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η New Balance ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «σέβεται πλήρως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των ανταγωνιστών, αλλά η Nike δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να σχεδιάζει και να παράγει υποδήματα χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες».

Ο ιστότοπος της Nike αναφέρει ότι η τεχνολογία Flyknit «χρησιμοποιεί ίνες υψηλής αντοχής για να δημιουργήσει ελαφρύ επάνω μέρος με στοχευμένες περιοχές στήριξης, τεντώματος και αναπνοής».

Οι αγωγές ανέφεραν ότι η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία επιτρέπει στο επάνω μέρος υψηλή απόδοση με μειωμένα υλικά και απόβλητα.

Η καταγγελία της Nike κατά της New Balance, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης, ισχυρίζεται ότι τα Fresh Foam, FuelCell και άλλες σειρές παπουτσιών της New Balance παραβιάζουν τα δικαιώματα της Nike.

Η Nike μήνυσε επίσης τη Skechers υποστηρίζοντας ότι τα παπούτσια της, συμπεριλαμβανομένων των επωνυμιών Ultra Flex και Glide Step, παραβίαζαν τις πατέντες της.

Ο αμερικανικός κολοσσός ζήτησε από τα δικαστήρια απροσδιόριστο ποσό χρηματικής αποζημίωσης και δικαστικές εντολές που μπορούν να εμποδίσουν οριστικά τη New Balance και τη Skechers να παραβιάσουν τις ευρεσιτεχνίες.

naftemporiki.gr