Skip to main content

NYT: Σε υψηλό κίνδυνο η συμφωνία 777 Partners-‘Εβερτον

Το αμερικανικό fund με έδρα το Μαϊάμι έχει συνάψει συμφωνία με τον Φαρχάντ Μοσίρι για ποσό μεταξύ 700-800 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχει την έγκριση από την κυβέρνηση του Η.Β.

Η συμφωνία μεταξύ της 777 Partners, του ταμείου του Μαϊάμι που κατέχει επίσης τη Τζένοα, και του Φαρχάντ Μοσίρι, σημερινού ιδιοκτήτη της Έβερτον, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αν και δεν υπάρχουν επιπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών, που έχουν βρει μια πλήρη ισορροπία στην αποτίμηση του αγγλικού συλλόγου, τα προβλήματα προέρχονται από τη βρετανική κυβέρνηση που πρέπει να δώσει το πράσινο φως, όπως και η ίδια η Premier League, πριν οριστικοποιήσει επίσημα την πώληση.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, η 777 Partners δεν παρείχε στον βρετανικό κυβερνητικό φορέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των πιστοποιημένων οικονομικών καταστάσεων που απαιτούνται, τα στοιχεία για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης της Έβερτον.

Η ρυθμιστική αρχή, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, παρέδωσε το αίτημά της στους 777 Partners αυτόν τον μήνα.

Με αυτό το πρόβλημα, η συμφωνία κινδυνεύει, δεδομένου ότι συνεπάγεται τη μη συμμόρφωση με ένα άμεσο αίτημα από το βρετανικό όργανο ελέγχου και χωρίς το πράσινο φως του, η απόκτηση του συλλόγου δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ολοκληρωθεί.

Η αποτυχία σύναψης της συμφωνίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομική βιωσιμότητα της Έβερτον, που έχει δυσκολία λόγω των εργασιών κατασκευής του νέου γηπέδου και χρέη άνω των 500 εκατομμυρίων, με αναμενόμενη ετήσια ζημιά περίπου 100 εκατομμυρίων.

Η 777 ήταν έτοιμη να αναλάβει όλα αυτά και τις τελευταίες εβδομάδες είχε εγγυηθεί έναν δανεισμό στον σύλλογο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Από σεβασμό στη διαδικασία ελέγχου, η 777 Partners δεν θα σχολιάσει την εν εξελίξει διαδικασία ρυθμιστικής έγκρισης για την προτεινόμενη εξαγορά της Έβερτον», αναφέρει η επίσημη ενημέρωση που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό fund με έδρα το Μαϊάμι, που ιδρύθηκε από τους Στίβεν Πάσκο και Τζος Γουάντερ.

Ο τελευταίος, μόλις εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) ως εκπρόσωπος της Σταντάρ Λιέγης, ενός βελγικού συλλόγου που εξαγοράστηκε από την 777 Partners το 2022.

Ο Μοσίρι και η 777 Partners κατέληξαν σε οριστική συμφωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το αμερικανικό fund είχε αναλάβει να αποκτήσει το 94,1% των μετοχών του συλλόγου έναντι ποσού μεταξύ 700 και 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μοσίρι, πλειοψηφικός ιδιοκτήτης από το 2018, ήταν εξαιρετικά ικανοποιημένος με τη συμφωνία και την ποιότητα της επιλογής.

Οι εποπτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Premier League και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, απαιτούν επίσης λεπτομερή τεκμηρίωση από την 777 Partners σχετικά με την πηγή των κεφαλαίων που διατέθηκαν για την αγορά της Έβερτον. Οι ίδιες ανησυχίες είχαν διατυπωθεί από τις βελγικές ποδοσφαιρικές αρχές πέρυσι, όταν η 777 ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τη Σταντάρ Λιέγης.

Σε αυτές τις συζητήσεις, η 777 Partners είπε στην επιτροπή αδειοδότησης της βελγικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ότι δεν μπορούσε να παράσχει τους ενημερωμένους και επαληθευμένους λογαριασμούς της. Τελικά, όμως, η 777 κατάφερε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία και να γίνει, τον Απρίλιο του 2022, η νέα ιδιοκτήτρια του βελγικού συλλόγου.

Ανησυχούν επίσης τα εποπτικά όργανα οι φήμες ότι η 777 Partners είναι αθέμιτη έναντι εταιρειών, πωλητών και συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων μεσιτών που ενήργησαν σε ορισμένες ποδοσφαιρικές συμφωνίες.

Επιπλέον, σε μερικές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον συνιδρυτή Γουάντερ ανέρχονται σε περίπου 3.000, δεν λάμβαναν το μηνιαίο μισθό τους. Μια κατηγορία που η 777 Partners απέρριψε την περασμένη εβδομάδα, αλλά επιβεβαίωσε ότι λόγω μπερδέματος δεν πλήρωσε τον λογαριασμό ρεύματος ενός από τα γραφεία της.

Επιστρέφοντας στη συμφωνία με την Έβερτον, η δομή της συμφωνίας παραμένει σταθερή και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί θετικά, παρά τις πολλές αμφιβολίες που διατρέφονται από τα όργανα ελέγχου.

Το ταμείο ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 250 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς της Έβερτον, η οποία, χωρίς νέο ιδιοκτήτη ή νέο κεφάλαιο, κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Κοιτάζοντας προσεκτικά, η 777 Partners ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές της στον κόσμο του ποδοσφαίρου χάρη σε μια μόνο εταιρεία, την A-Cap. Πρόκειται για έναν μακροχρόνιο χρηματοδότη και είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη έκθεση σε πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Η A-Cap, για παράδειγμα, χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος του εξασφαλισμένου δανείου της 777 στην Έβερτον. Συνολικά, η A-Cap κατέβαλε, με τη μορφή δανείων, ένα δισεκατομμύριο σε 777 Partners.

Δεδομένης της έκθεσης που έχει η εταιρεία στο αμοιβαίο κεφάλαιο, η 777 απαιτείται να ενημερώνει τακτικά τα στελέχη της A-Cap για τα τρέχοντα επιχειρηματικά σχέδια.

Πέρυσι, η 777 Partners έδωσε στην A-Cap δάνειο 9 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσει ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα σε μια από τις πιο πλούσιες γειτονιές του Μαϊάμι. Οι πλευρές δεν θέλησαν να κάνουν επίσημες δηλώσεις σχετικά με αυτό το εγχείρημα.

naftemporiki.gr