Skip to main content

Τον Οκτώβριο ξεκινά η αφρικανική Super League

Η πρώτη διοργάνωση «περιορίστηκε» σε οκτώ ομάδες και θα προηγηθεί αυτής της επόμενης σεζόν, όπου οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι θα είναι 24.

Αφού οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια Σούπερ Λίγκα που θα διαχειρίζεται απευθείας τα οικονομικά οφέλη που παράγουν οι ομάδες, σχέδιο που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και ναυάγησε πολλές φορές, πρόκειται να ξεκινήσει μια παρόμοια διοργάνωση με τις μεγάλες αφρικανικές ομάδες.

Χάρη στη συμφωνία μεταξύ της CAF, του διοικητικού οργάνου του αφρικανικού ποδοσφαίρου, και της FIFA, η πρώτη έκδοση της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (AFL) θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι οκτώ καλύτερες ομάδες από την αφρικανική ήπειρο, που θα επιλεγούν από τα τρία περιφερειακά μπλοκ: Βορρά, Κεντρικό-Δυτικό και Νοτιοανατολικό.

Φορμάτ και συμμετέχοντες σύλλογοι

Οι Βόρειοι σύλλογοι θα περιλαμβάνουν τους Αιγύπτιους της Αλ Αχλί (δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στον κόσμο μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης), την Εσπεράνς από την Τυνησία και την Γουιντάντ Ατλέτικ του Μαρόκου.

Από την Κεντροδυτική Αφρική θα λάβουν μέρος οι Ενίμπα από τη Νιγηρία και η Μαζέμπε από τη  Δημοκρατία του Κονγκό.

Η τελευταία μάλιστα ήταν η πρώτη αφρικανική φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το 2010, στη διοργάνωση που τον τίτλο κατάκτησε η Ίντερ του Ραφαέλ Μπενίτεθ.

Τέλος, οι σύλλογοι που θα εκπροσωπήσουν τη Νοτιοανατολική περιοχή της Μαύρης Ηπείρου είναι οι Μαμελόντι Σάντνταουνς από τη Νότια Αφρική, η Ατλέτικο Πετρολέος ντε Λουάντα από την Αγκόλα και η Σίμπα Σπορτς Κλαμπ από την Τανζανία.

Η διοργάνωση θα ξεκινήσει με τους προημιτελικούς, που θα είναι νοκ άουτ. Τα ζευγάρια θα προκύψουν από την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 19.00.

Αντίθετα, οι ημιτελικοί και ο τελικός θα παιχτούν με τη φόρμουλα των διπλών αγώνων. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου στο στάδιο Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία, οι ημιτελικοί έχουν προγραμματιστεί από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, ενώ ο πρώτος τελικός θα είναι στις 5 Νοεμβρίου με τον δεύτερο αγώνα στις 11 του μήνα.

Αυτή η πρώτη έκδοση, υπογράμμισε η AFL, είναι ένα μικρό «ορεκτικό» για το τι θα συμβεί από την επόμενη, όταν οι 24 ομάδες με την υψηλότερη κατάταξη θα συμμετάσχουν στο τουρνουά. Οι εφετινοί αγώνες θα είναι ορατοί μέσω streaming στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

naftemporiki.gr