Skip to main content

 Τι θα κάνουν απόψε οι οπαδοί της Λίβερπουλ όταν ακουστεί το God Save the King στο γήπεδο;

REUTERS/Phil Noble

Θα ακουστούν και πάλι αποδοκιμασίες;

Η  Λίβερπουλ επιβεβαίωσε ότι πριν από τον αποψινό αγώνα έναντι της Μπρεντφορντ θα ακουστεί το God Save the King προς τιμήν της στέψης του βασιλιά Καρόλου του Γ, αν και παραδέχθηκε ότι πολλοί οπαδοί της έχουν «σκληρή άποψη» για το θέμα.

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ έχουν μακρά ιστορία «γιουχαρίσματος» όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, ενώ έχουν αντιδράσει έντονα και σε εμφάνιση του πρίγκιπα Γουίλιαμ. Δεν αποκλείεται λοιπόν να ακούσουμε αποδοκιμασίες λοιπόν και απόψε.

Ωστόσο η διοίκηση της Premier League ζήτησε να ακουστεί το God Save the King πριν από κάθε αγώνα αυτό το Σαββατοκύριακο, προς τιμήν του νέου βασιλιά.

Πού οφείλονται όμως τα αντιβασιλικά συναισθήματα των φίλων της ομάδας; Πρόκειται για αισθήματα περισσότερο κατά του κατεστημένου συνολικά, παρά κατά του στέμματος ειδικότερα. Και αυτό έχει να κάνει με την ιστορία της πόλης, η οποία υπέφερε πολύ κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980 από την αποβιομηχανοποίηση της βρετανικής οικονομίας. Το 1981 μάλιστα, εν μέσω βαθιάς ύφεσης, αλλά και καταγγελιών για αστυνομική βία, ΄ξέσπασαν σοβαρές ταραχές στην πόλη, που κράτησαν 9 ημέρες.

Καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Θάτσερ η πόλη ένιωθε ως outsider, αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα και τα αντι-συστημικά συναισθήματα φούντωναν.

Σήμερα όλη η χώρα βιώνει την κρίση του κόστους ζωής και τα αρνητικά συναισθήματα για την κυβέρνηση και το κατεστημένο είναι και πάλι σε άνοδο.