Skip to main content

Αυγενάκης: Με λογική και διαφάνεια η παραχώρηση του κλειστού στον Παναθηναϊκό

Ο υφυπουργός Αθλητισμού εξήγησε ότι υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεσμεύουν τις δύο πλευρές και τα οποία θα πρέπει να διατεθούν με τη «δευτερεύουσα νομοθεσία».

Η Κυβέρνηση είναι απολύτως θετική στην παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά προέχει η τάξη και διασφάλιση των συμφερόντων και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.

Αυτή ήταν η ουσία απ΄ όσα δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για το θέμα με το κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αφήνοντας κάποιες αιχμές για τη στάση του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

«Η κόντρα είναι από πλευράς του κ. Γιαννακόπουλου, καθώς εμείς ήμασταν απολύτως θετικοί από την πρώτη στιγμή και παραμένουμε υπέρ της αξιοποίησης του κλειστού από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πολιτικός προϊστάμενος του ελληνικού Αθλητισμού.

«Η Σύμβαση αυτή δεν περιέχει απλώς το άρθρο του ν. 4934/2022, αλλά και μία σειρά από υποχρεώσεις από μέρους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και του ΟΑΚΑ, οι οποίες ουδόλως συμπεριλαμβάνονταν στο άρθρο του νόμου και δεσμεύουν υπέρμετρα το ΟΑΚΑ. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο της προς υπογραφή Σύμβασης», εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός υπογράμμισε τα σημεία στα οποία έχουν επικεντρωθεί οι συνεννοήσεις και είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με τον ίδιο:

Να προσδιοριστούν λεπτομέρειες και να προβλεφθούν όροι, ώστε η παραχώρηση του πάρκινγκ Ρ5 για αποκλειστική χρήση της ΚΑΕ να μην παρακωλύει την λειτουργία του υπόλοιπου αθλητικού συγκροτήματος (ποδοσφαιρικό γήπεδο, Ποδηλατοδρόμιο, γηπέδων τένις κ.α.), καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί το P5 από τη συνολική εύρυθμη λειτουργία του Ολυμπιακού Συγκροτήματος. Επίσης, θα πρέπει να μην εμποδίζεται η διεξαγωγή άλλων μεγάλων διοργανώσεων των υπόλοιπων αθλημάτων.

Δεν μπορεί να συμπεριληφθεί όρος ότι το ΟΑΚΑ θα επισκευάσει (ανακαινίσει στην ουσία) το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, κατόπιν Τεχνικής Έκθεσης ιδιωτικής εταιρίας που θα επιλέξει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

«Το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να υπογράψει τυφλά για έργα που δεν θα γνωρίζει ούτε ποια ακριβώς θα είναι αυτά, ούτε ποιο το κόστος τους και με χρήματα που δεν προϋπολογίζει», αναφέρθηκε από τον Λ. Αυγενάκη.

Δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στη Σύμβαση όρος που αναφέρει ότι το ΟΑΚΑ θα παραιτηθεί από εκκρεμή δικόγραφα, αξιώσεις και δικαιώματα. Αντιθέτως, οι όποιες οικονομικής φύσεως εκκρεμότητες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς το ΟΑΚΑ πρέπει να ρυθμιστούν, να γίνει διακανονισμός.

Πάντοτε σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, το υπόλοιπο ποσό είναι 130.000 ευρώ και αφορά χρήσεις προηγούμενων ετών του γηπέδου από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, για τις οποίες το ΟΑΚΑ παλαιότερα είχε κινηθεί δικαστικά, είχε βγει η πρωτόδικη απόφαση και εκκρεμεί η έφεση.

Πέραν των οφειλών αυτών, πρέπει να προσδιορισθούν και τα λειτουργικά έξοδα για την χρήση του γηπέδου από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και να διακανονισθεί και το ποσό αυτό, το οποίο είναι περί τις 196.000 ευρώ.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει ήδη διακανονίσει ποσό 297.000 ευρώ, το οποίο αφορά παλαιότερη οφειλή της. Το ποσό αυτό έχει ρυθμιστεί σε 12 δόσεις των 25.000 ευρώ και υπάρχει καθυστέρηση τριών δόσεων.

«Έχουμε την διαβεβαίωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ότι μέσα στον Μάιο θα τακτοποιηθεί το ζήτημα και θα πληρωθούν και οι τρεις καθυστερούμενες δόσεις. Να σημειωθεί ότι η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εισέπραξε φέτος 509.418,54 ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών από το Στοίχημα», ειπώθηκε.

Ακόμα ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι ότι για να κάνει χρήση του γηπέδου η ΕΟΚ, πρέπει να ειδοποιεί έξι μήνες νωρίτερα την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. «Δεν μπορεί όμως η Ομοσπονδία να γνωρίζει πάντοτε έξι μήνες νωρίτερα τις διοργανώσεις των συγκροτημάτων των Εθνικών ομάδων. Η προθεσμία ειδοποίησης θα πρέπει να είναι μικρότερη, να περιορισθεί στους τρεις μήνες».

Και ο κ. Αυγενάκης κατέληξε: «Αυτά και μερικά ακόμα ζητήματα είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα κλείσουν. Θα επικρατήσει η λογική και η διαφάνεια. Διαχειριζόμαστε δημόσια περιουσία και το κάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Σέβομαι τη μεγάλη ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά προέχει η τάξη και διασφάλιση και των δύο πλευρών. Και του ΟΑΚΑ και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς πρόκειται για 49 χρόνια παραχώρησης. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται συνεννοήσεις και κινήσεις βελτίωσης των όρων και όπως είπα είμαι αισιόδοξος για την αίσια έκβαση».