Skip to main content

Η FIFA αφαίρεσε από την Ινδονησία το Κύπελλο U-20 2023

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προέβη σε αυτή την κίνηση λόγω άρνησης υποδοχής του Ισραήλ από τον κυβερνήτη του Μπαλί.

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) αποφάσισε να αφαιρέσει από την Ινδονησία τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου U-20 (Κάτω των 20 ετών), που θα διεξαχθεί το 2023.

Η απόφαση ελήφθη μετά από τη συνάντηση που είχε ο νούμερο ένα παράγοντας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, με τον πρόεδρο της ινδονησιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (PSSI) Έρικ Τόχιρ, πρώην ιδιοκτήτης της Ίντερ πριν από την πώληση των «Νερατζούρι» στην κινεζική Suning.

Πλέον, η FIFA έχει υποχρέωση να βρει μια χώρα που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, η οποία προς το παρόν δεν έχει αλλάξει ημερομηνίες: η έναρξή της είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, την Κυριακή 11 Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία προέβη σε αυτή την κίνηση μετά την απόφαση της ινδονησιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να ακυρώσει την κλήρωση, επειδή ο κυβερνήτης του νησιού Μπαλί δήλωσε ότι ήταν κατά της φιλοξενίας της Εθνικής ομάδας του Ισραήλ, η οποία είχε προκριθεί στη διοργάνωση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα Τζακάρτα κυματίζοντας ινδονησιακές και παλαιστινιακές σημαίες και απαιτώντας να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να συμμετάσχει.

Αυτή την εβδομάδα, η PSSI είπε ότι η απώλεια της διοργάνωσης θα έβλαπτε τις πιθανότητες των ινδονησιακών ποδοσφαιρικών ομάδων να συμμετάσχουν σε άλλα τουρνουά της FIFA, ενώ οι οικονομικές απώλειες θα ανέρχονται σε «τρισεκατομμύρια ρουπίες».

Πάντως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία υπογράμμισε ότι παρά την απόφασή της παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει ενεργά την PSSI, σε στενή συνεργασία και με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Προέδρου Βιντόντο, στη διαδικασία μετασχηματισμού του ινδονησιακού ποδοσφαίρου μετά την τραγωδία που συνέβη τον Οκτώβριο του 2022.

Η FIFA θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην Ινδονησία τους επόμενους μήνες και θα παρέχει την απαραίτητη βοήθεια στην PSSI, ενώ μια νέα συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ινφαντίνο και του Τοχίρ θα προγραμματιστεί σύντομα για περαιτέρω συζητήσεις.