Skip to main content

EURO 2024: Ανώμαλη προσγείωση για τους Ισπανούς στο «Χάμπντεν Παρκ»

Action Images via Reuters/Lee Smith

Η εντυπωσιακή Σκωτία καθήλωσε τους Ίβηρες στη Γλασκόβη και με δύο γκολ του Σκοτ ΜακΤόμινεϊ, που έφτασε ήδη τα 4 σε δύο παιχνίδια αν και μέσος, τέθηκε επικεφαλής του 1ου ομίλου.

Ο Στιβ Κλαρκ είχε στον πάγκο τον Σκοτ ΜακΤόμινεϊ στον πρώτο αγώνα της Σκωτίας στην προκριματική φάση του Euro 2024, εντός έδρας με αντίπαλο την Κύπρο.

Τον έστειλε στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο με το σκορ στο επισφαλές 1-0 και ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φρόντισε με δύο γκολ στα τελειώματα του αγώνα να διώξει το άγχος από συμπαίκτες και τεχνικό επιτελείο, υπογράφοντας το ευρύ τελικό 3-0.

Τη νύχτα της Τρίτης ο προπονητής των Σκωτσέζων δεν έκανε το ίδιο λάθος. Ο ΜακΤόμινεϊ ξεκίνησε βασικός στον αγώνα με την Ισπανία, επίσης στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκόβης, κι εκείνος ξανάκανε ευτυχισμένους τους πάντες σκοράροντας πάλι δύο φορές και δίνοντας στο βρετανικό συγκρότημα μια πολύ μεγάλη νίκη επί της «Ρόχα» με 2-0.

Η Σκωτία έκανε το «2Χ2» στον 1ο όμιλο και προβλημάτισε τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε, που είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί σφοδρή κριτική από τον ισπανικό Τύπο.

Δεν είναι μόνο ότι έχασε μόλις στο δεύτερο παιχνίδι του στον ισπανικό πάγκο, αλλά κατέγραψε και αρνητικό ρεκόρ, αφού έγινε ο πρώτος τεχνικός μετά από 32 χρόνια που ηττήθηκε στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα του με την Εθνική ομάδα.

Πριν απ΄ αυτόν ήταν ο Βιθέντε Μιέρα που είχε πιει το «πικρό ποτήρι» της ήττας, βλέποντας το Σεπτέμβριο του 1991 τη «Ρόχα» να χάνει (0-2) στην Ισλανδία, και τότε για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τις νίκες τους διπλασίασαν επίσης οι Ρουμανία και Ελβετία στον 9ο όμιλο, καταγράφοντας νίκες απέναντι στη Λευκορωσία και το Ισραήλ αντίστοιχα, ενώ η Κροατία μετά την ισοπαλία με την Ουαλία στο Σπλιτ, στην πρεμιέρα της, έφυγε νικήτρια από την Προύσα απέναντι στην Τουρκία.

Σε σπουδαίο φιλικό αγώνα, το Βέλγιο νίκησε με 3-2 τη Γερμανία στο «Ράιν Ένερτζι» στάδιο της Κολωνίας κι έδειξε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο στη μετά Μαρτίνεθ και Αζάρ εποχή, καθώς είχε προηγηθεί το εντυπωσιακό 3-0 στη Σουηδία, στην πρεμιέρα των «Κόκκινων Διαβόλων» για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Ντομένικο Τεντέσκο έπιασε στον… ύπνο τη «Μάνσαφτ» και προηγήθηκε 2-0 πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο, με σκόρερ τους Καράσκο στο 6΄ και Λουκάκου στο 9΄, από ασίστ του Ντε Μπρόινε.

Τα «πάντσερ» του Χανς-Ντίτερ Φλικ μείωσαν στο 44΄ με πέναλτι του Φίλκρουγκ, αλλά το Βέλγιο έφτασε στο 3-1 με τον Ντε Μπρόινε σκόρερ αυτή τη φορά (78΄), για να μειώσει στο τελικό 3-2 ο Γκνάμπρι στο 87΄.

Αποτελέσματα και σκόρερ στο EURO 2024 (2η αγωνιστική, 28/3):

1ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Γεωργία-Νορβηγία 1-1 (61΄ Μικαουτάτζε – 15΄ Σόρλοτ)
  • Σκωτία-Ισπανία 2-0 (7΄, 51΄ ΜακΤόμινεϊ)

4ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Τουρκία-Κροατία 0-2 (20΄, 45΄+4 Κόβασιτς)
  • Ουαλία-Λετονία 1-0 (41΄ Μουρ)

9ος ΟΜΙΛΟΣ

  • Ελβετία-Ισραήλ 3-0 (39΄ Βάργκας, 48΄ Αμπούνι, 52΄ Βίντμερ)
  • Κόσοβο-Ανδόρα 1-1 (59΄ Ζεγκρόβα – 61΄ Ρόσας)
  • Ρουμανία-Λευκορωσία 2-1 (17΄ Στάντσιου, 19΄ Μπούρκα – 86΄ Μορόζοβ)