Skip to main content

Η Γαλλία πενθεί την απώλεια του Ζιστ Φοντέν

Ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών σε ένα μόνο Μουντιάλ (13 γκολ), το 1958 στη Σουηδία, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Ζιστ Φοντέν, κάτοχος μέχρι και σήμερα του ρεκόρ ως προς τον αριθμό των γκολ που σημειώθηκαν σε μία τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (13), το 1958, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών, πληροφόρησε σήμερα (1/3) η οικογένειά του.

Διεθνής 21 φορές με την Εθνική Γαλλίας, ο Φοντέν ήταν ένας από τους ήρωες του Μουντιάλ 1958 στη Σουηδία, όπου οι «Τρικολόρ» είχαν φτάσει ως τα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία τους, όπου ηττήθηκαν από τη Βραζιλία του Πελέ.

Με τον θάνατο του Φοντέν, υπάρχουν μόνο τρεις επιζώντες από το έπος του 1958 (Ντομινίκ Κολονά, Ρομπέρ Μουινέ, Μπερνάρ Κιαρελί).

Γεννημένος στο Μαρακές, ο Φοντέν δεν προοριζόταν να αγωνιστεί στη διοργάνωση, αφού στην ιεραρχία ήταν πίσω από τον Ταντέ Κισόφσκι, που τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή.

Εκτός από τα 13 γκολ του και το πρώτο διεθνές μετάλλιο για τη γαλλική ομάδα, στη Σουηδία, ο Φοντέν είχε επίσης τέσσερις τίτλους πρωταθλητή Γαλλίας (1 με τη Νις, 3 με τη Ρεμς), δύο Κύπελλα Γαλλίας (Νις 1954, Ρεμς 1958) και τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη Ρεμς, ηττημένη το 1959 (2-0) από τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης των Ντι Στέφανο, Πούσκας και Κοπά.

Ωστόσο, η καριέρα του Φοντέν ως ποδοσφαιριστή τερματίστηκε απότομα και άδοξα το 1962, σε ηλικία μόλις 28 ετών, μετά από διπλό κάταγμα στο πόδι.

Αποσυρόμενος από τα γήπεδα έγινε προπονητής, χωρίς την ίδια επιτυχία. Ως επικεφαλής της Εθνικής Γαλλίας, το 1967, απολύθηκε μετά από δύο ήττες σε φιλικούς αγώνες.

Η εμπειρία του στην Παρί Σεν Ζερμέν (1973-1976) ήταν πιο επιτυχημένη, με την άνοδο στην 1η κατηγορία το 1974. Τελείωσε την προπονητική καριέρα του στη γενέτειρά του Μαροκινή γη, με τους Άτλας Λάιονς.