Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού: Στα 3 δισ. το κόστος για το γαλλικό δημόσιο

REUTERS

Τον Δεκέμβριο, η οργανωτική επιτροπή, η οποία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά λαμβάνει κάποια δημόσια χρήματα, αύξησε τον προϋπολογισμό της κατά 10% στα 4,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επικεφαλής του Ελεγκτικού Συενδρίου της Γαλλίας, εκτίμησε ότι το κόστος για το δημόσιο ταμείο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα μπορούσε να είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι Αγώνες γενικά, αποτελούν συχνά αντικείμενο δημοσιονομικών υπερβολών που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη σκοπιμότητα διοργάνωσης τέτοιων εκδηλώσεων», παρατήρησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

Ο Μοσκοβισί, εκτίμησε σε «περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ» το ποσό που θα μπορούσε να φθάσει στο «δημόσιο κόστος» των Ολυμπιακών Αγώνων (Κράτος και κοινότητες) αφού «ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δαπάνες, οι δαπάνες ασφάλειας, υγείας και μεταφορών». Αυτήν την στιγμή, αυτό το κόστος είναι «2,4 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σε αυτό το στάδιο, η οργανωτική επιτροπή αύξησε τον προϋπολογισμό της (96% ιδιωτικός) κατά 10% στα 4,4 δισ. ευρώ και η Solideo (εταιρεία παράδοσης έργων Ολυμπιακών έργων) έχει προϋπολογισμό 4,4 δισ. ευρώ, το δημόσιο μερίδιο του οποίου εκτιμάται σε 1,870 δισ.

«Δεν έχουμε δει καμία σημαντική μετατόπιση», επεσήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, απευθυνόμενος στους γερουσιαστές.

Τον Δεκέμβριο, η οργανωτική επιτροπή, η οποία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά λαμβάνει κάποια δημόσια χρήματα, αύξησε τον προϋπολογισμό της κατά 10% στα 4,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ασφάλεια του Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού «μείζονα πρόκληση» και είπε ότι τα σώματα ασφάλειας, όπως η αστυνομία και ο στρατός, πρέπει να ενσωματωθούν και να πληρωθούν για αυτό.

«Ζητάμε να οριστικοποιηθεί το παγκόσμιο σχέδιο ασφάλειας το πρώτο τρίμηνο του 2023, ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί η ενίσχυση από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας. Συνιστούμε επίσης να οριστικοποιείται το σχέδιο μεταφορών τοποθεσία προς τοποθεσία», είπε.

«Είναι εφικτό, αλλά αυτό που θέλει να πει το Δικαστήριο είναι ότι είναι καιρός να μπούμε στην επιχειρησιακή φάση. Δεν είναι πολύ αργά αλλά είναι τεταμένο».

Ο Μοσκοβισί είπε ότι η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα ήταν μια πρόκληση, καθώς τουλάχιστον 600.000 αναμένεται να παρευρεθούν καθώς αθλητές και αποστολές θα πλεύσουν κατά μήκος του ποταμού.

naftemporiki.gr