Skip to main content

Τιτανομαχία Γαλλίας-Αγγλίας και φαβορί με επικίνδυνο αουτσάιντερ

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Η Πορτογαλία έχει (θεωρητικά) δύσκολη δουλειά απέναντι στο σκληροτράχηλο Μαρόκο ενώ η Αγγλία την παράδοση στα παιχνίδια με τους «Μπλε», που είναι όμως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Η προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 ολοκληρώνεται απόψε με τους δύο εναπομείναντες προημιτελικούς, μετά το πέρας των οποίων θα γίνει γνωστό το έτερο ζεύγος της ημιτελικής φάσης, καθώς το πρώτο αναδείχθηκε χθες (Κροατία-Αργεντινή), λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Σήμερα, η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στις 17:00 την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, Μαρόκο, ενώ λίγες ώρες αργότερα (21:00) θα ακολουθήσει η «μάχη της Μάγχης», ανάμεσα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και την Αγγλία.

Στην Ντόχα και το στάδιο «Αλ Τουμάμα» το εκπληκτικό Μαρόκο θέλει να δώσει συνέχεια στο όνειρο απέναντι και στους Πορτογάλους, αναδεικνυόμενο σε «φονέα της Ιβηρικής».

Με την πρόκρισή του εις βάρος της Ισπανίας (στα πέναλτι) έγινε το πρώτο αραβικό έθνος που έφτασε ποτέ στα προημιτελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και μόλις η τέταρτη αφρικανική ομάδα που φτάνει ως την οκτάδα, μετά από Καμερούν (1990), Σενεγάλη (2002) και Γκάνα (2010).

Απέναντί του θα βρει όμως μια ομάδα που ξεχειλίζει από ταλέντο, ίσως την πληρέστερη όλων των εποχών στην Ιστορία της. Οι Λουζιτανοί έθελξαν, γοήτευσαν κι έστειλαν μήνυμα με το συντριπτικό 6-1 επί της Ελβετίας στους «16», δείχνοντας ένα συγκρότημα πλήρες και με πολύ ποιοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες δύο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1986 το Μαρόκο νίκησε 3-1 στη φάση των ομίλων, ενώ το 2018 στη Ρωσία νικητές αναδείχθηκαν οι Πορτογάλοι με 1-0, χάρη στο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ωστόσο, ο κορυφαίος μέχρι τώρα αγώνας στη διοργάνωση του Κατάρ θα ξεκινήσει μερικές ώρες αργότερα στο στάδιο «Αλ Μπαΐτ», στην Αλ Κορ, όπου θα συγκρουστούν η Αγγλία με την Γαλλία.

Τα «Τρία Λιοντάρια» του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχουν να επιδείξουν μια εντυπωσιακά παραγωγική επίθεση με 12 γκολ κι επιζητούν την πρόκριση στην τετράδα για δεύτερη συνεχή διοργάνωση, απέναντι όμως στην παγκόσμια πρωταθλήτρια που παίζει για να διατηρήσει τον τίτλο της.

Η παράδοση είναι με το μέρος της Αγγλίας, αφού σε 31 αγώνες έχει καταγράψει 17 νίκες, έναντι 9 ηττών και 5 ισοπαλιών. Η Αγγλία, εκτός του Μπεν Γουάιτ που ήδη έχει επιστρέψει πίσω, ουσιαστικά δεν υπολογίζει και στον Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος έλειψε στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας καθώς είχε μεταβεί στο Λονδίνο για να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του μετά την κλοπή στο σπίτι του.

Οι «Μπλε» του Ντιντιέ Ντεσάν, από την πλευρά τους, έχουν επίσης μια απουσία αλλά δεδομένη, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες δεν υπολογίζουν στον τραυματία Λούκας Ερναντές.