Skip to main content

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν UEFA, ECA και A22

Η συνάντηση της εταιρείας που προωθεί το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League (Α22) με UEFA και ECA δεν απέφερε νέα δεδομένα πέραν μιας συζήτησης γενικού περιεχομένου, καθώς οι πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους.

Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της A22 Sports -της εταιρείας που προωθεί το πρότζεκτ της Super League– και της ανώτατης διοίκησης της UEFA πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Νιόν της Ελβετίας, παρουσία διαφόρων εκπροσώπων συλλόγων, ενώσεων και ποδοσφαιρικών ιδρυμάτων των συνδεδεμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Θέμα συζήτησης το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η δυνατότητα έναρξης νέων τουρνουά, πέρα ​​από τον έλεγχο της UEFA. Μια συνάντηση που οδήγησε σε αντικρουόμενες αντιδράσεις, όπως φαίνεται από τα δελτία τύπου που εξέδωσαν η Α22, η UEFA και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA).

«Ήταν υπέροχο που γνώρισα την UEFA και είμαστε χαρούμενοι που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας για μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων. Ανυπομονώ να συνεχίσω τη συνεργασία μου με πολλούς συλλόγους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη τους επόμενους μήνες. Οι συζητήσεις που είχα τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ποδοσφαιρική κοινότητα είναι πρόθυμη να συζητήσει το μέλλον κι έχει συγκεκριμένες ιδέες για αλλαγή», δήλωσε ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της A22.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν πολυάριθμα θέματα που αφορούν το μέλλον του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή μορφή επανέναρξης της Super League.

Η A22 -αναφέρεται σε μια ανακοίνωση- μοιράστηκε με την UEFA την άποψή του για τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός, «συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης των συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, της αποτυχίας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, την έλλειψη επαρκών οικονομικών ελέγχων, τις προσιτές τιμές για τους φιλάθλους και τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του γυναικείου ποδοσφαίρου, τις υποδομές και κυρίως την αλληλεγγύη».

Επιβεβαιώθηκε επίσης η δέσμευση για ανοιχτές διοργανώσεις με βάση την αθλητική αξία και τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν τα εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία θα ήταν συμπληρωματικά σε μια νέα μορφή.

«Η A22 θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη μεταρρύθμιση του ποδοσφαίρου, ενημερωμένη από τις απόψεις μιας ευρείας ομάδας ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων συλλόγων, φιλάθλων, παικτών, πρωταθλημάτων, φορέων χάραξης πολιτικής και άλλων μερών. Είμαστε ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και είμαστε σε διάλογο με πολλούς συλλόγους που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτόν για να αναπτύξουν μια βιώσιμη βάση για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», κατέληξε ο Ράιχαρτ.

Στο μέτωπο της UEFA, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλεξάντερ Τσέφεριν και ανώτεροι εκπρόσωποι εθνικών πρωταθλημάτων, συλλόγων, παικτών και φιλάθλων, επανέλαβαν ότι η αντίθεση στην αυτοαποκαλούμενη Super League παραμένει σταθερή, όπως τον Απρίλιο. 2021.

«Επιβεβαιώνοντας την ενότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA και άλλοι ενδιαφερόμενοι για άλλη μια φορά απέρριψαν ομόφωνα το σκεπτικό πίσω από έργα όπως το ESL. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν, με έκπληξη, τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της A22 Sports, ότι αυτή η εταιρεία δεν εκπροσωπεί κανένα σύλλογο με καμία ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένων των τριών που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ανοιχτά το έργο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UEFA.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η ECA, η οποία «παραμένει σθεναρά αντίθετη στη δημιουργία οποιασδήποτε νέας λεγόμενης Super League ή πρότζεκτ διαφυγής. Η ECA αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτές τις έννοιες τον Απρίλιο του 2021 και η ίδια σκέψη παραμένει σε ισχύ και το 2022», υπογράμμισε η Ένωση σε επίσημη ανακοίνωσή της.

«Από το τέλος του αποτυχημένου έργου διαχωρισμού, η ECA έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, δουλεύοντας προοδευτικά και εποικοδομητικά σε συνεργασία με την UEFA και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν αλλαγές στη λήψη αποφάσεων και τη διακυβέρνηση μέσω της δημιουργίας της νέας κοινοπραξίας για την εμπορευματοποίηση τηλεοπτικών και εμπορικών δικαιωμάτων, αλλαγές στη δομή των αγώνων συλλόγων ανδρών μετά το 2024, πρόοδο στη βιωσιμότητα με την εισαγωγή νέων κανονισμών για τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, μεταξύ πολλών άλλων μεταρρυθμίσεων, όλες με στόχο την προώθηση των συμφερόντων όλων των συλλόγων, όχι μόνο ορισμένων», υπογράμμισε η Ένωση.

«Η ECA θα συνεχίσει να εργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με ένα αληθινό πνεύμα συνεργασίας αφοσιωμένο στο ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο, παραμένοντας πιστό στις παραδόσεις του “ανοιχτού” ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της διαφάνειας και της αλληλεγγύης, όπου η αθλητική επιτυχία μετριέται και αποκτάται με αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο, με εποικοδομητική συνεργασία και με προοδευτική μεταρρύθμιση εκτός γηπέδου», καταλήγει η ανακοίνωση.

naftemporiki.gr