Skip to main content

Από τον Μπαπέ στον Πογκμπά: τα επτά αμύθητα συμβόλαια όλων των εποχών

Ο Κιλιάν Μπαπέ υπέγραψε το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Γάλλος επιθετικός, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Παρί Σεν Ζερμέν πέρυσι, θα κερδίσει 630 εκατομμύρια ευρώ μεικτά σε τρία χρόνια.

Ο σεΐχης Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, πρόεδρος του παριζιάνικου συλλόγου, δεν λυπήθηκε τα έξοδα προκειμένου να αποτρέψει τη μετακόμιση του αστέρα της ομάδας του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Μπαπέ εκτόπισε από την πρώτη θέση τον σημερινό συμπαίκτη του, επτά φορές νικητή της Χρυσής Μπάλας, Λιονέλ Μέσι. Ο «ψύλλος» έλαβε 555 εκατομμύρια ευρώ μεικτά μεταξύ 2017 και 2021 από την Μπαρτσελόνα.

Ο πάγιος μισθός του Αργεντινού ήταν 71 εκατομμύρια ευρώ μεικτά: από αυτά, περίπου 60,3 εκατομμύρια ως μισθός και 10,6 εκατομμύρια αφορούσαν δικαιώματα εικόνας.

Ένα εξίσου σημαντικό μέρος αφορούσε επίσης δύο μπόνους συνολικού ύψους 123,5 εκατομμυρίων ευρώ: το ένα συνδέθηκε με την υπογραφή του συμβολαίου, το άλλο με 70 εκατομμύρια ως μπόνους επιβράβευσης.

Το άτυπο αυτό πόντιουμ καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από ποδοσφαιριστές της Παρί Σεν Ζερμέν, αφού στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Νεϊμάρ.

Ο Βραζιλιάνος άσος μετακόμισε στην Παρί το καλοκαίρι του 2017 και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνολικού ύψους 267 εκατομμυρίων ευρώ, μεικτά. Τον Μάιο του 2021 ο «Ο΄ Νέι» ανανέωσε το συμβόλαιό του με την πρωταθλήτρια Γαλλίας έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Τέταρτος πέρασε πια ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο CR7 καταλαμβάνει τόσο την τέταρτη όσο και την πέμπτη θέση χάρη σε δύο συμβόλαια αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ, μεικτά και τα δύο: το πρώτο με τη Ρεάλ Μαδρίτης που υπέγραψε το 2016 και το δεύτερο με τη Γιουβέντους, το 2018.

Ακολουθεί ένας άλλος πρώην Μαδριλένος, ο Γκάρεθ Μπέιλ, που στην Ισπανία είχε συμφωνία 178 εκατομμυρίων με τον σύλλογο του Φλορεντίνο Πέρεθ.

Πάνω από 100 εκατομμύρια (113 εκατομμύρια ευρώ μεικτά) κόστισε επίσης η συμφωνία μεταξύ Πολ Πογκμπά και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την επιστροφή του Γάλλου στους «Κόκκινους Διαβόλους», που ακολούθησε την πρώτη του περιπέτεια στη Γιουβέντους.

naftemporiki.gr