Skip to main content

Στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μετακίνηση του Μέσι στην Παρί Σ.Ζ.

Η απόκτηση του Λέο Μέσι από την Παρί Σεν Ζερμέν κατέληξε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα οργανώθηκε η ακρόαση σχετικά με την καταγγελία που υποβλήθηκε από ομάδα μελών της Μπαρτσελόνα και του μεγαλύτερου συλλόγου οπαδών της «Μπάρτσα» στη Γαλλία κατά της Παρί, για την υπογραφή του «ψύλλου» και τους κανόνες του οικονομικού fair play.

Ο Αργεντινός θρύλος, ο οποίος δεν μπορούσε να μείνει στη Μπαρτσελόνα επειδή ο σύλλογος δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το οικονομικό fair play, μετακόμισε στη Γαλλία και την Παρί Σεν Ζερμέν, σε ένα πρωτάθλημα όπου οι κανόνες σε οικονομικό επίπεδο είναι τελείως διαφορετικοί από τη La Liga.

Αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα υποστηρικτών ζητά να επιβληθεί κυρώσεις στην Παρί Σεν Ζερμέν και να γίνουν κάποιες αλλαγές στους κανόνες του ποδοσφαίρου, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο. Οι καταγγέλλοντες απαιτούν όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να διέπονται εσωτερικά από το ίδιο οικονομικά δίκαιο παιχνίδι.

«Στην παρούσα υπόθεση υπάρχει διαφορά μεταξύ των διατάξεων των κρατών-μελών που νοθεύει τους όρους ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το γεγονός ότι το ισπανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου απαιτεί, σε αντίθεση με το γαλλικό πρωτάθλημα, τη συμμόρφωση με αναλογία 70% μεταξύ μισθών και επιλέξιμων εσόδων, συνιστά τέτοια στρέβλωση που τιμωρεί, στην πραγματικότητα, την Μπαρτσελόνα», αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής.

Στην προσφυγή, το αίτημα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Να διατάξει τη Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να τερματίσει κάθε κανονιστική στρέβλωση του ανταγωνισμού με άμεση ισχύ και να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της UEFA σχετικά με την αδειοδότηση συλλόγων και το οικονομικά δίκαιο παιχνίδι
  • Να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γαλλίας για παράνομη κρατική βοήθεια προς την Παρί Σεν Ζερμέν
  • Να αναστείλει ορισμένες κανονιστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της 25ης Ιουνίου 2021, με την οποία η Επιτροπή Ελέγχου των επαγγελματικών αθλητικών σωματείων της Εθνικής Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης της γαλλικής ποδοσφαιρικής Λίγκας (LFP) δεν ενέκρινε διοικητικά μέτρα κατά της Παρί Σεν Ζερμέν και απόφαση της LFP, στην οποία η τελευταία ενέκρινε το συμβόλαιο μεταξύ του Λιονέλ Μέσι και της Παρί Σεν Ζερμέν, δεν δημοσιεύτηκε.

Σε περίπτωση που η καταγγελία μελών και φιλάθλων δεν ευοδωθεί, υπάρχει έτοιμο το plan B, με πρωταγωνιστή τη La Liga. Ο πρόεδρός της, Χαβιέρ Τέμπας, τάσσεται υπέρ της ύπαρξης των ίδιων κανόνων για όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και θα προτείνει οι οικονομικοί κανόνες του ισπανικού πρωταθλήματος να είναι το μοντέλο που θα ακολουθήσουν όλα τα πρωταθλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

naftemporiki.gr