Skip to main content

Πόλο: Τρομερή ανατροπή της Εθνικής Γυναικών εναντίον της Ουγγαρίας

Η… οικογένεια Πλευρίτου, με την πολύτιμη αρωγή της Ιωάννας Σταματοπούλου, οδήγησε την εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών σε μεγάλη νίκη 9-8 επί της Ουγγαρίας, στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Σπλιτ. 

Σε ματς όπου η ελληνική ομάδα φάνηκε να χάνει μέσα από τα χέρια της τη νίκη, καθώς έχασε δύο πέναλτι και δέχθηκε σερί 5-0, για να βρεθεί πίσω στο σκορ με 8-6, οι τρεις αδελφές Πλευρίτου πέτυχαν από ένα γκολ στο τελευταίο δίλεπτο και έφεραν τη μεγάλη ανατροπή, την οποία σφράγισε η Ελληνίδα τερματοφύλακας, με μεγάλη απόκρουση στο τελευταίο δευτερόλεπτο (13 συνολικά).

Το σημερινό αποτέλεσμα, απέναντι στην ομάδα που στις αρχές Ιουλίου αγωνίστηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ανοίγει στο συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου την πόρτα της τετράδας, αφού η κατάληψη -έστω- της δεύτερης θέσης στον Α΄ όμιλο θα της εξασφαλίσει ένα εύκολο ματς στα προημιτελικά.

Αν και η Ουγγαρία άνοιξε το σκορ, η ελληνική ομάδα “έτρεξε” ένα σερί 3-0 και προηγήθηκε 3-1 στο τέλος της πρώτης περιόδου, με την Ιωάννα Σταματοπούλου να πραγματοποιεί εξαιρετικό ξεκίνημα κάτω από τα δοκάρια. Οι Μαγυάρες ισοφάρισαν προσωρινά σε 3-3, εκμεταλλευόμενες και ένα χαμένο ελληνικό πέναλτι (αστόχησε η Πάτρα), όμως οι Ελληνίδες διεθνείς ξαναπήραν άμεσα προβάδισμα με τέρματα της Μαργαρίτας Πλευρίτου σε παίκτρια παραπάνω και της Βάσως Πλευρίτου στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης. 

Στο τρίτο οκτάλεπτο, η Χυδηριώτη ανέβασε τη διαφορά στα τρία γκολ για την εθνική (6-3), η οποία όμως άρχισε να “παίζει” πολύ νωρίς με το χρονόμετρο, ενώ παράλληλα δεν ήταν αποτελεσματική στις -λίγες- αποβολές που κέρδιζε. Η Ουγγαρία έψαχνε σε κάθε ευκαιρία να βρει ανοργάνωτη την ελληνική άμυνα, καθώς στα ίσια δεν είχε λύσεις (εμφανής η απουσία της κορυφαίας πολίστριας της χώρας, Ρίτα Κέστελι), ενώ η Σταματοπούλου συνέχισε να κάνει μεγάλη εμφάνιση.

Δύο γκολ της Γκρέτα Γκουρισάτι ήταν αυτά που έδωσαν… ζωή στη φιναλίστ του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, για να έρθει και η ισοφάριση (6-6) από τη Σίλαγκι στις αρχές του τελευταίου οκταλέπτου, στο μόνο λάθος της Σταματοπούλου στο παιχνίδι. Ακολούθως η εθνική κέρδισε δεύτερο πέναλτι, αλλά ούτε η Νίνου κατάφερε να σκοράρει από τα 5μ., καθώς απέκρουσε η Κις (που αντικατέστησε στο β΄ ημίχρονο τη Μαγκιάρι και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσωρινή ανατροπή της κατάστασης). Στο 3΄15΄΄ πριν το τέλος, μετά από χαμένη ελληνική επίθεση με παίκτρια παραπάνω, η Βάλι έφυγε μόνη της στην κόντρα και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα της, για να ακολουθήσει άλλο ένα γκολ από την Γκάρντα.

Απέμεναν 2΄24΄΄, η Καμμένου πήρε τάιμ-άουτ και φαίνεται ότι… έπεισε τις παίκτριές της ότι το ματς δεν είχε κριθεί. Στο διάστημα που απέμενε, η ελληνική ομάδα κέρδισε τρεις αποβολές και τι αξιοποίησε όλες, ενώ ως εκείνο το σημείο είχε 1/5! Η αρχηγός Μαργαρίτα Πλευρίτου έδωσε το σύνθημα, η Βάσω με λόμπα ισοφάρισε, η Πάτρα χρεώθηκε τρίτη αποβολή αλλά οι διεθνείς έκλεψαν τη μπάλα, κέρδισαν νέα ποινή και η Ελευθερία Πλευρίτου πέτυχε από την κορυφή στα οκτώ δευτερόλεπτα το γκολ της νίκης. Ο Ατίλα Μπίρο πήρε τάιμ-άουτ, οι Μαγυάρες έβγαλαν καλό σουτ με τη Φάραγκο, αλλά η Σταματοπούλου ήταν εκεί.

Τα οκτάλεπτα: 1-3, 2-2, 1-1, 4-3

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Γκουρισάτι (π.π.), 1-1 Ξενάκη (φουνταριστός), 1-2 Χυδηριώτη (περιφέρεια), 1-3 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 2-3 Φάραγκο (κόντρα), 3-3 Περεστέγκι-Νάγκι (περιφέρεια), 3-4 Μαργ. Πλευρίτου (π.π.), 3-5 Β. Πλευρίτου (περιφέρεια), 3-6 Χυδηριώτη (περιφέρεια), 4-6 Γκουρισάτι (περιφέρεια), 5-6 Γκουρισάτι (π.π.), 6-6 Σίλαγκι (περιφέρεια), 7-6 Βάλι (κόντρα), 8-6 Γκάρντα (περιφέρεια), 8-7 Μαργ. Πλευρίτου (π.π.), 8-8 Β. Πλευρίτου (π.π.), 9-8 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.).

Η εθνική είχε 4/8 με παίκτρια παραπάνω, 0/2 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Η Ουγγαρία είχε 2/7 με παίκτρια παραπάνω, 4 γκολ από την περιφέρεια και 2 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Μάτε (3΄45΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), η Γκάρντα (1΄11΄΄ πριν το τέλος της αναμέτρησης) και η Πάτρα (41 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ματς).

Διαιτητές: Βένγκενροτ (Ελβετία), Φεράρι (Ιταλία)
Οι συνθέσεις:
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ατίλα Μπίρο): Κις, Σίλαγκι 1, Βάλι 1, Γκουρισάτι 3, Χόρβατ, Παρκς, Μάτε, Περεστέγκι-Νάγκι 1, Λαϊμέτερ, Μαϊέ, Φάραγκο 1, Γκάρντα 1, Μαγκιάρι
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 2, Χυδηριώτη 2, Ελληνιάδη, Μαργ. Πλευρίτου 2, Ξενάκη 1, Νίνου, Πάτρα, Τριχά, Β. Πλευρίτου 2, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη

Εκτός ελληνικής 13άδας έμειναν η Χριστίνα Σιούτη και η Στεφανία Σάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ