Skip to main content

Ντομαγκόι Βίντα: Το ταξίδι του μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια

Του Νίκου Αθανασίου

Η ΑΕΚ ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες την μεγαλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού μέχρι τώρα, καθώς ντύνει στα κιτρινόμαυρα τον 33χρονο Κροάτη στόπερ και δευτεραθλητή κόσμου στο Μουντιάλ του 2018, Ντομαγκόι Βίντα. Η Ένωση βλέπει στο πρόσωπό του έμπειρου κεντρικού αμυντικού τον νέο leader της αμυντικής της γραμμής και η ”N” ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του Βίντα, ο οποίος εκτός από σπουδαίος αμυντικός είναι και ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος.

Το ξεκίνημα και το πρώτο μεγάλο βήμα

Στην ακαδημία της Όσιγιεκ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και την σεζόν 2006-2007, μόλις στα 17 του καθιερώθηκε στη πρώτη ομάδα. Την επόμενη σεζόν θα γίνει βασικός και το καλοκαίρι του 2010 η Μπάγερ Λεβερκούζεν θα τον αγοράσει αντί 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Γερμανία δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί και το καλοκαίρι του 2011 θα επιστρέψει στη πατρίδα του για λογαριασμό της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η αξία του ήταν μεγάλη για να τον χωρέσει σε αυτό τον σύλλογο και το 2013 αντί 5 εκατομμυρίων ευρώ θα πάρει μεταγραφή για την Ντιναμό Κιέβου.

Το γκολ που έδωσε τίτλο

Στο Κίεβο θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, παράλληλα θα καθιερωθεί στην Εθνική Κροατίας και το όνομά του θα παραμείνει στα βιβλία της ιστορίας της Ντιναμό, μιας και στις 15 Μαϊου του 2015 θα σκοράρει το γκολ της νίκης στο παιχνίδι με την Ντνίπρο και θα… σφραγίσει το πρώτο πρωτάθλημα του συλλόγου μετά από έξι χρόνια.

Το 2018 θα φύγει για την Μπεσίκτας, στην οποία ήταν πρωταγωνιστής κατά την κατάκτηση του νταμπλ την σεζόν 2020-2021.

Ένα παιδί από το Ντόνζι Μίχολιατς

Δόξα, τίτλοι, χρήματα, αναγνώριση. Τα έχει γευθεί όλα στον μέγιστο βαθμό αλλά ο Βίντα παραμένει ένα παιδί από το Ντόνζι Μίχολιατς, την ιδιαίτερη πατρίδα του, την οποία δεν ξεχνά ποτέ. Μετά την δεύτερη θέση στο Μουντιάλ το 2018 εμφανίστηκε πάνω σε άλογο στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του ενώ κατά καιρούς πηγαίνει στη φάρμα του και ασχολείται με την κτηνοτροφία.

«Πηγαίνετε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και παίζετε στον τελικό. Όταν γυρίσετε σας περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου για να σας υποδεχτούν και οι εορτασμοί κρατούν για μέρες. Γιορτάζετε, πίνετε, τραγουδάτε με όλο τον κόσμο, διότι μια τέτοια επιτυχία απαιτεί να το πανηγυρίσετε. Εξάλλου, συγκαταλέγεστε στους είκοσι καλύτερους παίκτες του κόσμου. Λίγες μέρες μετά κι αφού όλα έχουν ηρεμήσει, εσείς τι κάνετε; Απολαμβάνετε τους καρπούς της επιτυχίας σας; Καυχιέστε για τα ακριβά σας αυτοκίνητα; Βγαίνετε σε νυχτερινά κέντρα; Τίποτα από αυτά! Επιστρέφετε για να ταΐσετε τα γουρούνια σας στο χωριό σας. Ναι, αυτός είναι ο Ντομαγκόι Βίντα» είχε γράψει μεταξύ άλλων μια τοπική ιστοσελίδα.

Η θρησκεία, το τατουάζ, η καντάδα

Ο Βίντα πιστεύει πολύ και δεν το κρύβει. Στο αριστερό του χέρι έχει ένα τατουάζ με τη μορφή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ που έφυγε από την ζωή το 2014. Έχει έναν γιο με την πανέμορφη, άλλοτε Μις Κροατία, Ιβάν Γκούγκιτς, στην οποία το 2018 είχε κάνει… καντάδα, με το θέαμα να παίρνει διαστάσεις στα social media και να αποτελεί δείγμα της καλής ”τρέλας” του Κροάτη ποδοσφαιριστή.