Skip to main content

Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Aston Martin η PIF

Όχι μόνο ποδόσφαιρο… Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) θα συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου που ξεκίνησε από την ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin, η οποία θα δει το κρατικό ταμείο να γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της με μερίδιο σχεδόν 17%.

Η επένδυση ύψους 78 εκατομμυρίων λιρών της PIF, σε συνδυασμό με την έκδοση δικαιωμάτων 575 εκατομμυρίων λιρών, θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει το χρέος της και να επενδύσει σε νέα μοντέλα. 

Η PIF θα έχει συγκεκριμένα μερίδιο 16,7% στην Aston Martin και θα δικαιούται δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, θα είναι δε ο δεύτερος μέτοχος πίσω από το μερίδιο 18,3% που κατέχει η Yew Tree του προέδρου Λόρενς Στρολ.

Το κρατικό ταμείο, το οποίο κατέχει μερίδια στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid Motors και τον βρετανικό όμιλο supercar McLaren, έχει διαφοροποιήσει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο. 

Για την Aston Martin, γράφει το πρακτορείο Reuters, η επένδυση σημαίνει ότι έχει την ευκαιρία να εξασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο μέλλον.

Ο σημερινός δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz AG, θα κατέχει περίπου το 9,7% των μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Το μισό του νέου κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους που διαμορφώθηκε σε 957 εκατ. λίρες στα τέλη Μαρτίου.

Το ταμείο PIF είναι ήδη γνωστό στον κόσμο του ποδοσφαίρου επειδή έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Το Sovereign Wealth Fund ανέλαβε τη βρετανική εταιρεία τον Οκτώβριο του 2021 και έχει ήδη επενδύσει πολλά στη μεταγραφική αγορά.