Skip to main content

Μάχουτσιχ: Δεν υπάρχει χώρος στο στίβο για Ρώσους δολοφόνους

Η Ουκρανή αθλήτρια Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ, που κατέχει ως τώρα την καλύτερη παγκόσμια επίδοση της χρονιάς στο άλμα εις ύψος, δήλωσε στο Γιουτζίν (ΗΠΑ) ότι οι Ρώσοι «δολοφόνοι» δεν μπορούν να έχουν χώρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την Παρασκευή στην πόλη ‘Όρεγκον.

Η 20χρονη «χρυσή» νικήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου, τον Μάρτιο, θυμήθηκε ιδιαίτερα την περίπτωση της αντίπαλης και πρώην φίλης της, της Ρωσίδας παγκόσμιας πρωταθλήτριας και Ολυμπιονίκη Μάριγια Λασίτσκενε, η οποία δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Γιουτζίν.

Αυτό συνέβη επειδή η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ακολούθησε τη σύσταση της ΔΟΕ να απαγορεύσει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από τους αγώνες της, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου (ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), είχαμε καλές σχέσεις, μιλήσαμε μεταξύ μας», είπε η Μάχουτσιχ στους δημοσιογράφους, μιλώντας για την Λασίτσκενε.

«Αλλά εκείνη την ημέρα όλα άλλαξαν, γιατί δεν έγραψε ποτέ στους αθλητές μας. Αντίθετα έγραψε στον Τόμας Μπαχ (πρόεδρο της ΔΟΕ) για να μπορέσει να αγωνιστεί. Δεν θέλω να βλέπω δολοφόνους στο γήπεδο, επειδή αυτός ο πόλεμος έχει σκοτώσει πολλούς αθλητές μας», πρόσθεσε η Μάχουτσιχ, η οποία ταξίδεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου τον Μάρτιο, φεύγοντας από την πατρίδα της, το Ντνοπρ στην ανατολική Ουκρανία, με το δικό της αυτοκίνητο.

Μια εμπειρία που έζησε σε κατάσταση «απόλυτου πανικού», όπως υπογράμμισε: «Τρεις μέρες που πέρασα στο αυτοκίνητο ήταν οι μεγαλύτερες τρεις μέρες της ζωής μου». Η Μάχουτσιχ ήταν τρίτη στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Τόκιο και «ασημένια» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2019 στη Ντόχα, στους δύο αγώνες που κέρδισε η Ρωσίδα Λασίτσκενε.