Skip to main content

New York Times: «Σάπια» στο εργασιακό περιβάλλον η Τσέλσι, με εκφοβισμούς και μια αυτοκτονία

Μια πολύ «βαριά» έρευνα δημοσίευσαν οι New York Times, που ρίχνει σκιές κι εγείρει ερωτηματικά για τις συνθήκες εργασίας στο εσωτερικό της Τσέλσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το εργασιακό περιβάλλον στο σύλλογο του Λονδίνου είναι τοξικό και η πίεση τέτοια, ώστε πέρυσι αρκετοί υπάλληλοι της εταιρείας έφυγαν για εβδομάδες ή μερικές φορές και μήνες, λαμβάνοντας ιατρική άδεια.

Τουλάχιστον 10 μέλη του τμήματος μάρκετινγκ, ένα τμήμα που απασχολεί περίπου 50 άτομα, έχουν εγκαταλείψει οριστικά την Τσέλσι, ανέφερε ένας υπάλληλος. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου, ένας άλλος πρώην υπάλληλος οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Βεβαίως, δεν είναι γνωστό αν η αυτοκτονία αποδίδεται άμεσα σε πίεση που του ασκήθηκε στον εργασιακό χώρο, αλλά το θέμα αποτελεί μία από τις πιθανές αιτίες της τραγικής αυτής χειρονομίας και περιλαμβάνεται στην έκθεση του ιατροδικαστή για το θάνατο του εργαζομένου.

Στον απόηχο της αυξανόμενης εσωτερικής πίεσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων, η Τσέλσι προσέλαβε την άνοιξη εταιρεία συμβούλων, για να πραγματοποιήσει αυτό που έχει περιγραφεί ως «πολιτιστική αναμόρφωση» του τμήματος μάρκετινγκ.

Ωστόσο, λίγα μέλη του προσωπικού είχαν εμπιστοσύνη στη διαδικασία, καθώς η αναθεώρηση του χώρου εργασίας τους θα εποπτευόταν από το ίδιο στέλεχος που πίστευαν ότι αποτελεί την κύρια αιτία των προβλημάτων.

Οι New York Times πήραν συνεντεύξεις από σχεδόν δώδεκα, νυν και πρώην, υπαλλήλους της ομάδας του Λονδίνου. Μιλώντας ανεξάρτητα, όλοι περιέγραψαν μια εικόνα ενός δυσλειτουργικού χώρου εργασίας, την οποία χαρακτηρίζει δυστυχία, εκφοβισμός και φόβος.

Αλλά ήταν ο θάνατος από αυτοκτονία τον Ιανουάριο του Ρίτσαρντ Μπίγκνελ, του πρώην επικεφαλής της Τσέλσι TV, που έφερε στο φως τις ανησυχίες για το περιβάλλον στο τμήμα μάρκετινγκ και τη συμπεριφορά του διευθυντή του, Γκάρι Τουέλβτρι.

Σε σχόλιό της, η Τσέλσι δήλωσε στους NYT ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ορίσει «μια εξωτερική ομάδα ελέγχου για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί, στο πλαίσιο της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου πιστεύει ακράδαντα σε ένα εργασιακό περιβάλλον και την εταιρική κουλτούρα που ενδυναμώνει τους υπαλλήλους του και διασφαλίζει ότι αισθάνονται ασφαλείς και απολαμβάνουν εκτίμησης».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει λάβει μέτρα ως απάντηση στους ισχυρισμούς των μελών του προσωπικού κατά του Τουέλβτρι. Ενώ η οικογένεια του Μπίγκνελ επέλεξε να μην μιλήσει στην εφημερίδα, περίπου δώδεκα νυν και πρώην υπάλληλοι της Τσέλσι έκαναν λόγο για μια τοξική κουλτούρα στο χώρο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή κάποιοι εξακολουθούν να εργάζονται στην Τσέλσι ή στο χώρο του ποδοσφαίρου και φοβήθηκαν αντίποινα ή ζημία στην επαγγελματική φήμη τους, μιλώντας δημόσια για τις εμπειρίες τους.

Ένα μέλος του προσωπικού, που αποχώρησε από το τμήμα μάρκετινγκ της Τσέλσι, είπε ότι η εμπειρία της εργασίας για τον Τουέλβτρι έχει γίνει απλώς υπερβολική. Φοβούμενος για τη δική του ψυχική υγεία, ο εργαζόμενος παραιτήθηκε παρόλο που δεν είχε εξασφαλίσει κάποια άλλη εργασία.

Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν λάβει ακόμη συμπεράσματα σχετικά με την επανεξέταση και ότι δεν έχουν γίνει αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές.

Το άγχος που αναδύεται από τις ιστορίες είχε γίνει ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση του Μπίγκνελ, σύμφωνα με πολλούς πρώην συναδέλφους του. Η σχέση του άνδρα με το Τουέλβτρι ήταν δύσκολη.

Ο Μπίγκνελ, όπως και άλλοι, αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει τον τρόπο διαχείρισης του διευθυντή μάρκετινγκ, αλλά σταδιακά, σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν, η φυσική του κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά.

«Την τελευταία φορά που τον είδα περπατούσε στο “Στάμφορντ Μπριτζ” και ήταν καταστροφή. Έμοιαζε άρρωστος. Είχε χάσει τόσο πολύ βάρος», ήταν το ανατριχιαστικό σχόλιο ενός συναδέλφου του, ο οποίος συνάντησε τον Μπίγκνελ το καλοκαίρι του 2021, περίπου την εποχή που ξεκίνησε η ιατρική του άδεια.

Ο Μπίγκνελ επέστρεψε στην Τσέλσι τον Σεπτέμβριο και απολύθηκε απότομα την επόμενη μέρα, πριν αυτοκτονήσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Ακόμη και μετά τον θάνατό του και την «πολιτιστική αναμόρφωση» του συλλόγου, όμως, το προσωπικό του τμήματος μάρκετινγκ της Τσέλσι συνέχισε να χάνει στελέχη. Η νέα ιδιοκτησία της Τσέλσι, εν τω μεταξύ, δήλωσε την Τετάρτη ότι επικοινώνησε με τους συγγενείς του Μπίνγκελ μέσω του δικηγόρου της οικογένειας.

Ανώτατα στελέχη της διοίκησης είχαν ήδη μιλήσει με την οικογένεια, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για τις συνθήκες του θανάτου του και τα μέλη του προσωπικού είπαν ότι συνέχισαν να πιέζουν εσωτερικά για αλλαγές. Αλλά η πώληση του συλλόγου τον Μάιο έφερε μόνο νέες αβεβαιότητες…

naftemporiki.gr