Skip to main content

Στις 10 Μαΐου η απόφαση της UEFA για το νέο φορμάτ του Champions League

Η UEFA ενδέχεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στη νέα φόρμουλα που σχεδιάζει για το Champions League. Εάν το νέο φορμάτ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2024, ο ευρωπαϊκός θεσμός εξετάζει πιθανή τροποποίηση του πρότζεκτ για την κατανομή δύο θέσεων σύμφωνα με τον συντελεστή των συλλόγων.

Όπως αναφέρουν οι Times, η συνάντηση που διοργανώνεται τον επόμενο μήνα στο κυβερνών σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι κρίσιμη, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένες προσωπικότητες πιέζουν για τροποποίηση του συζητούμενου πρότζεκτ ή ακόμη και εγκατάλειψή του.

Αρχικά, η μεταρρύθμιση προέβλεπε ότι δύο σύλλογοι με αρκετά μεγάλο συντελεστή στην ειδική βαθμολογία της UEFA, οι οποίες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκριση στο Champions League μέσω του πρωταθλήματος της χώρας τους, θα επωφελούνταν από ένα εισιτήριο για τη φάση των ομίλων, μεταξύ των τεσσάρων επιπλέον θέσεων που δημιουργήθηκαν.

Για παράδειγμα, αν αυτό εφαρμοζόταν από φέτος θα μπορούσε να είχε ωφελήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τώρα βρίσκεται στην ένατη θέση του UEFA Ranking List (105.000 βαθμοί) και αν το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν τώρα θα έχανε την έξοδο στο Champions League, καθώς είναι πέμπτη στην Πρέμιερ Λιγκ.

Σε κάθε περίπτωση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας θα λάβει απόφαση στις 10 Μαΐου, γνωρίζοντας ότι το έργο είναι ακόμη υπό μελέτη.

Η βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι η εξής: από το 2024 οι 36 ομάδες (και όχι πλέον 32) θα αγωνίζονται στο Champions League σε ένα μόνο «πρωτάθλημα». Κάθε ομάδα θα παίξει δέκα αγώνες με δέκα διαφορετικούς αντιπάλους.

Οι οκτώ πρώτες ομάδες της γενικής κατάταξης θα προκριθούν στη φάση των «16», ενώ όσες βρίσκονται μεταξύ 9ης και 24ης θέσης θα παίξουν πλέι οφ για να προσπαθήσουν να ενταχθούν σε αυτές.

Ομάδες που θα τερματίσουν στην 25η ή υψηλότερη θέση θα αποκλειστούν χωρίς να επιστρέψουν στο Europa League. Αυτή η νέα μορφή θα επιβαρύνει περαιτέρω το καλαντάρι των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων, όμως για κάποιες χώρες θα είχε όφελος (π.χ. Γαλλία), καθώς αναμένεται να επωφεληθούν από τουλάχιστον μία επιπλέον θέση.