Skip to main content

Χρυσή Μπάλα 2022: Τα στατιστικά των τεσσάρων βασικών διεκδικητών

Τον περασμένο μήνα, το France Football ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στους κανόνες για τη Χρυσή Μπάλα: το τρόπαιο θα απονέμεται πλέον στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και όχι του ημερολογιακού έτους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο νικητής του 2022 θα επιλεγεί, λοιπόν, με βάση τις παραστάσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ του περασμένου Αυγούστου και του φετινού Ιουλίου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ (από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου).

Οι υποψήφιοι έχουν ακόμη ενάμιση μήνα διαγωνισμού για να ελπίζουν ότι θα κάνουν τη διαφορά. Όμως, αρκετά ονόματα ξεχωρίζουν ήδη ξεκάθαρα και το RMC Sport επέλεξε τέσσερις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν συμπεριλάβει ποτέ τα ονόματά τους στη λίστα:

Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου) και Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ) φαίνεται ότι θα είναι οι πιο πιθανοί να διαδεχθούν τον Λιονέλ Μέσι.

Λεβαντόφσκι: ο αποτελεσματικός

Από πλευράς χρόνου παιχνιδιού, όλοι κυμαίνονται περίπου το ίδιο. Μεταξύ του πρωταθλήματος και του Champions League, η τετράδα έπαιξε σχεδόν τον ίδιο αριθμό αγώνων (Λεβαντόφσκι 38, Σαλάχ 38, Μπαπέ 36, Μπενζεμά 35), χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Στα συνολικά γκολ, ο Λεβαντόφσκι προηγείται αρκετά με 44 γκολ, μπροστά από τον Μπαπέ (36), τον Μπενζεμά (35) και τον Σαλάχ (28). Ο σέντερ φορ της Μπάγερν Μονάχου είναι επίσης ο πιο συχνός σκόρερ στον αγωνιστικό χώρο (ένα γκολ κάθε 75 λεπτά), μπροστά από τους Μπενζεμά (κάθε 84 λεπτά), Σαλάχ (κάθε 112 λεπτά) και Εμπαπέ (κάθε 118 λεπτά).

Ο Πολωνός είναι ο πιο αποτελεσματικός στις προσπάθειές του, με γκολ κάθε 3,8 σουτ, μπροστά από τους Μπενζεμά (κάθε 3,9 σουτ), Σαλάχ (5,2) και Μπαπέ (κάθε 5,5 σουτ), ενώ είναι και αυτός που σουτάρει περισσότερο ανά παιχνίδι (4,6 προσπάθειες), μπροστά από τους άλλους τρεις ισόπαλους (4,2 προσπάθειες).

Επίσης, ο «Λέβα» δημιουργεί τα περισσότερα αναμενόμενα γκολ ανά παιχνίδι (1,12), μπροστά από τους Μπενζεμά (0,83), Σαλάχ (0,81) και Μπαπέ (0,73).

Μπενζεμά: ο καθοριστικός

Από την άλλη, ο Μπενζεμά είναι αυτός που είναι πιο συχνά καθοριστικός για την ομάδα του (κάθε 62 λεπτά), μπροστά από τον Λεβαντόφσκι (κάθε 69 λεπτά), τον Μπαπέ (κάθε 70 λεπτά) και τον Σαλάχ ( κάθε 80 λεπτά).

Το νούμερο 9 της Ρεάλ Μαδρίτης είναι επίσης αυτό με το υψηλότερο ποσοστό σε επιτυχημένες ντρίμπλες (66,1%), μπροστά από τους Λεβαντόφσκι (56,3%), Μπαπέ (52,9%) και Σαλάχ (42,3%).

Μπαπέ: ο καλύτερος συμπαίκτης

Ο επιθετικός της Παρί είναι ο πιο αποτελεσματικός όσον αφορά τις ασίστ (μία κάθε 171 λεπτά), μπροστά από τον Μπενζεμά (κάθε 244 λεπτά), τον Σαλάχ (κάθε 284 λεπτά) και τον Λεβαντόφσκι (κάθε 822 λεπτά), ενώ είναι επίσης αυτός που αγγίζει τις περισσότερες μπάλες (60,4 ανά παιχνίδι), μπροστά από Σαλάχ (56), Μπενζεμά (55,6) και Λεβαντόφσκι (38,3).

Ακόμη, προηγείται στον αριθμό των κερδισμένων μονομαχιών (11,2 ανά παιχνίδι), μπροστά από τους Σαλάχ (10,4), Λεβαντόφσκι (9,4) και Μπενζεμά (6), ενώ είναι επίσης ο παίκτης που επιχειρεί τις περισσότερες ντρίμπλες (6,5 ανά παιχνίδι), μπροστά από τους Σαλάχ (4,8), Λεβαντόφσκι (2,4) και Μπενζεμά (1,7).

Σαλάχ: ο πιο απειλητικός

Από την πλευρά του, ο Σαλάχ ξεχωρίζει πάνω από όλα για την παρουσία του στην αντίπαλη περιοχή. Ένας τομέας στον οποίο είναι αυτός που αγγίζει τις περισσότερες μπάλες (10,3 ανά αγώνα), μπροστά από τον Μπαπέ (9,9 ανά αγώνα), τον Λεβαντόφσκι (7,9 ανά αγώνα) και τον Μπενζεμά (7,8 ανά αγώνα).

Ο εξτρέμ των «Κόκκινων» είναι επίσης αυτός που δημιουργεί τις περισσότερες ευκαιρίες, ισοβαθμώντας με τον Λεβαντόφσκι (2 ανά αγώνα), μπροστά από τους Μπενζεμά (1,9) και Μπαπέ (1,2).

Τελικά, καθένας από τους τέσσερις υποψηφίους έχει τις δυνάμεις του αναλύοντας τα στατιστικά. Η επίδοση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι τον βάζει λίγο πιο πάνω από τη μάχη, αλλά η ανιδιοτέλεια του Καρίμ Μπενζεμά και οι πρωτοβουλίες του Κιλιάν Μπαπέ μπορούν να τους επιτρέψουν να ανταγωνιστούν στις ψήφους, ειδικά από τη στιγμή που η Χρυσή Μπάλα δεν θα απονεμηθεί αποκλειστικά με καθαρά αθλητικά κριτήρια.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ εξακολουθεί να εμφανίζεται μια βαθμίδα κάτω από τους τρεις κύριους αντιπάλους του. Ωστόσο, οι επόμενες εβδομάδες μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα, γνωρίζοντας ότι η Μπάγερν Μονάχου, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ εξακολουθούν να βρίσκονται στη διεκδίκηση του Champions League…

naftemporiki.gr