Skip to main content

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πουλά την Il Giornale

Ο πρώην πρωθπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Il Giornale, εφημερίδα της οποίας είναι μέτοχος από το 1977 (τότε με μειοψηφικό μερίδιο 12%) και η οποία από το 1992 βρίσκεται στα χέρια του μικρότερου αδερφού του, Πάολο, μέσω της European Publishing.

Αυτό ανέφερε μια άλλη ιστορική ιταλική εφημερίδα, η La Stampa, εξηγώντας ότι τις επόμενες ώρες θα μπορούσαμε να καταλάβουμε περισσότερα από τη διαπραγμάτευση, η οποία προορίζεται να μεταφέρει την  που θα μεταφέρει την Il Giornale στα χέρια του Αντόνιο Αντζελούτσι.

Ο Αντεζλούτσι είναι επιχειρηματίας από τη Ρώμη που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας, μέλος της παράταξης Forza Italia και ήδη εκδότης του Il Tempo και του Libero.

Ο ορίζοντας αυτής της εξαγοράς θα ήταν η δημιουργία ενός εκδοτικού πόλου της ιταλικής δεξιάς, ενώ το καθεστώς συγχώνευσης προβλέπει συνέργεια μεταξύ των εφημερίδων.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι η σύνδεση του Il Tempo και του Libero ως τοπικές εφημερίδες, της Ρώμης και του Μιλάνου αντίστοιχα, με την Il Giornale να προσφέρει κάλυψη σε εθνικό επίπεδο.

Πέρα από τις συντακτικές στρατηγικές, ωστόσο, η αλλαγή ιδιοκτησίας είναι με τον τρόπο της ένα κεφάλαιο του τέλους του «Μπερλουσκονισμού», που σημάδεψε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες της ιταλικής πολιτικής ιστορίας. 

Η Il Giornale ήταν επί της ουσίας ένα μεγάφωνο για τον «Καβαλιέρε», οδηγώντας -εν τέλει- την εκστρατεία του Μπερλουσκόνι προς την εξουσία και δημοσιεύοντας το μανιφέστο που απαριθμούσε τις ιδιότητες του πρώην πρωθυπουργού, πολιτικές και άλλες.

Σταυρός και χαρά της οικογένειας Μπερλουσκόνι η Il Giornale, εδώ και χρόνια η κόρη του Μαρίνα Μπερλουσκόνι ζητούσε από τον πατέρα της να πουλήσει το μερίδιό του στην εφημερίδα. Και η ώρα αυτή έφτασε…