Skip to main content

Συνελήφθη για απάτη και διαφθορά ο πρώην GM της Άντερλεχτ, Βαν Χόλσμπεκ

Ο πρώην γενικός διευθυντής της Άντερλεχτ, Χέρμαν Βαν Χόλσμπεκ, συνελήφθη από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για απάτη και διαφθορά, με επίκεντρο τον μάνατζερ Κριστόφ Ενροτό.

Ο Βαν Χόλσμπεκ είναι ύποπτος για διαφθορά, φορολογική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2019, όταν ο Ενροτό συνελήφθη στο Μονακό ως ύποπτος για οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με μεταγραφές, οι οποίες αφορούσαν τους Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, Κανσέλ Μπεμπά και Γιούρι Τίλεμανς.

Ο Βαν Χόλσμπεκ εικάζεται ότι έχει συγκεντρώσει αναδρομικές προμήθειες για μεταγραφές. Εκείνη την εποχή κρατήθηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος, όμως η υπόθεση τον στοιχειώνει και τώρα κατηγορείται για εξαπάτηση του σημερινού ιδιοκτήτη της Άντερλεχτ, Μαρκ Κουκ.

Ο Βαν Χόλσμπεκ είχε υποσχεθεί 3 εκατομμύρια ευρώ στον Ενροτό εάν ​​ο σύλλογος θα πωλούνταν. Οι δυο τους, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, φέρονται να συνέταξαν πλαστά συμβόλαια για να εξαπατήσουν τον Κουκ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βαν Χόλσμπεκ κατονομάστηκε επίσης στην επιχείρηση «Καθαρά Χέρια», τη μεγαλύτερη έρευνα για στημένους αγώνες και διαφθορά στην ιστορία του βελγικού ποδοσφαίρου, όντας ύποπτος για πλαστογραφία και δωροδοκία.

Ο μάνατζερ Ντέγιαν Βελίκοβιτς, ο οποίος επέλεξε να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές αποκομίζοντας ασυλία από τη δίωξη, ισχυρίζεται ότι ο Βαν Χόλσμπεκ έλαβε συνολικά 186.000 ευρώ σε μαύρο χρήμα από τέσσερις μεταγραφές.

Ο Σέρβος τον κατηγόρησε επίσης για στημένους αγώνες αναφέροντας ένα κρίσιμο παιχνίδι της Άντερλεχτ εναντίον της Κλαμπ, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018.

Ο Βαν Χόλσμπεκ, γενικός διευθυντής στην Άντερλεχτ στο διάστημα από το 2003 έως το 2018, κέρδισε οκτώ τίτλους πρωταθλήματος με τον σύλλογο, αλλά οι μεταγραφικές πολιτικές του υπήρξαν συχνά αμφιλεγόμενες.