Skip to main content

Ο Αμπράμοβιτς υποχρέωσε εκδοτικό οίκο να τροποποιήσει βιβλίο για τον Πούτιν

Ο εκδοτικός οίκος Χάρπερ Κόλινς διευθέτησε μια διαφωνία με τον Ρώσο επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς σχετικά με ένα βιβλίο για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφωνώντας να αλλάξει ορισμένα αποσπάσματα που σχετίζονται με τους λόγους του ιδιοκτήτη της Τσέλσι για την αγορά της ομάδας.

Στο βιβλίο, με τίτλο «Putin’s People» που κυκλοφόρησε το 2020 από τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Κάθριν Μπέλτον, αναφέρεται η άνοδος στην εξουσία του Πούτιν και πόσοι από τους συνεργάτες του από τις πρώην σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν φτάσει σε θέσεις πλούτου και επιρροής, μετά από τη νίκη στο Κρεμλίνο το 1999.

Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι το βιβλίο ήταν συκοφαντικό, καθώς ισχυριζόταν ότι ο Ρώσος μεγιστάνας είχε αγοράσει την Τσέλσι ως όχημα για να δωροδοκήσει τη Δύση, απόσπασμα που ο Αμπράμοβιτς αρνήθηκε διαρκώς και το περιέγραψε επανειλημμένα ως εντελώς αναληθές.

«Σε αντίθεση με τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο, η θέση του κ. Αμπράμοβιτς με την Chelsea Football Club ήταν πάντα σαφής και διαφανής: να δημιουργήσει μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης στο γήπεδο και να διασφαλίσει ότι ο σύλλογος παίζει θετικό ρόλο σε όλες τις κοινότητές του», είπε ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Χάρπερ Κόλινς και η συγγραφέας ζήτησαν συγγνώμη από τον κ. Αμπράμοβιτς και συμφώνησαν να τροποποιήσουν το βιβλίο, αφαιρώντας αρκετούς ψευδείς ισχυρισμούς γι΄ αυτό: αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είχαν στοιχεία και ήταν στην πραγματικότητα ψευδείς».

Ο οίκος Χάρπερ Κόλινς δήλωσε ότι συμφώνησε να αλλάξει αποσπάσματα στο βιβλίο και ζήτησε συγγνώμη, μαζί με την Μπέλτον, για «τις πτυχές που δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες όσο θα ήθελαν να είναι». Ο Αμπράμοβιτς δεν ζήτησε αποζημίωση, αλλά δωρεά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Ενώ το βιβλίο πάντα περιλάμβανε τη διάψευση ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ενεργούσε υπό την καθοδήγηση κάποιου όταν αγόρασε την Τσέλσι, η νέα έκδοση θα περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή εξήγηση των κινήτρων του κ. Αμπράμοβιτς για την αγορά του συλλόγου», υπερασπίστηκε τον εαυτό της η συγγραφέας Κάθριν Μπέλτον, πρώην ανταποκρίτρια των Financial Times στη Μόσχα.