Skip to main content

UEFA: Όχι σε Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια και από το γυναικείο ποδόσφαιρο

Σκληρή στάση (και) από το ευρωπαϊκό γυναικείο ποδόσφαιρο ενάντια στην πρόταση της FIFA για Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια.

Η μεταρρύθμιση, που προβλέπεται για Άνδρες και Γυναίκες, θα έχει «έναν βαθύ αθλητικό, οικονομικό, κοινωνικό αντίκτυπο και πολλές άλλες επιζήμιες επιπτώσεις που θα αλλάξουν θεμελιωδώς την πορεία και την ανάπτυξη του παιχνιδιού των γυναικών».

Αυτό αναφέρεται σε κοινή δήλωση της UEFA μαζί με πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Η συμβιωτική σχέση μεταξύ όλων των μερών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου απαιτεί λεπτομερή και προσεκτικό προβληματισμό πριν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε τελική απόφαση για το μέλλον του διεθνούς ημερολογίου αγώνων ανδρών και γυναικών. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει ακόμη», είναι το «κατηγορώ» των Ομοσπονδιών.

Η ανακοίνωση παραθέτει στη συνέχεια τις πιθανές συνέπειες που θα επιφέρει ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου ποου πρωθεί η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Η μεταρρύθμιση «θα προσθέσει επιπλέον συμφόρηση στο καλαντάρι των Ανδρών (και των Γυναικών), ενώ τα περισσότερα ανδρικά τουρνουά θα εμποδίσουν την προβολή και ανάπτυξη των Γυναικών, των συλλόγων, των Εθνικών αγώνων Νέων και των Εθνικών πρωταθλημάτων γυναικών σε όλο τον κόσμο».

Όλα αυτά «θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους τεχνικούς, ιατρικούς και διοικητικούς πόρους που διαθέτουν οι γυναίκες ποδοσφαιριστές των Εθνικών ομάδων, καθώς η ανάγκη να έχουν αυτή την επάρκεια τακτικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους εξαλείφεται και οι πόροι συγκεντρώνονται στις ανδρικές διοργανώσεις».

«Επιπλέον, η διαδικασία θα διαταράξει την «επαγγελματικοποίηση και τις επενδύσεις σε εθνικά πρωταθλήματα, και ως εκ τούτου τη φιλοδοξία να δημιουργηθεί μια σημαντική πλήρης απασχόληση για γυναίκες ποδοσφαιριστές αι εγκαταστάσεις που προσφέρουν ένα ελίτ περιβάλλον. Ακόμη υπάρχουν πολύ λίγα επαγγελματικά πρωταθλήματα πλήρους απασχόλησης στον κόσμο».

Άλλες αιτιάσεις αφορούν τη συμφόρηση του ημερολογίου, την πιθανή απώλεια αξίας των εθνικών διοργανώσεων και τη σωματική υγεία των παικτών, όλα κοινά θέματα και στο διάλογο του ανδρικού ποδοσφαίρου επί του θέματος.