Skip to main content

Παρουσιάστηκε η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας

Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α), σε εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους χειραγωγημένους αγώνες, παρουσιάστηκε απόψε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Είμαστε αποφασισμένοι και στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στη χειραγώγηση των αγώνων. Υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση και δημιουργείται το πλαίσιο, η δομή σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, που αποτελεσματικά και με θεσμικό τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό», επισήμανε ο υφυπουργός.

«Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων είναι ένα ομαδικό άθλημα. Και για πρώτη φορά με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ενώνουν δυνάμεις όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι Αρχές του κράτους για να προστατέψουμε τον αθλητισμό», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Ο πολιτικός προϊστάμενος του ελληνικού Αθλητισμού υπογράμμισε πως, σε ό,τι αφορά στη Σύμβαση Μακόλιν και στην υλοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας, η Ελλάδα (από τις μόλις επτά χώρες της Ευρώπης που την εφαρμόζουν) πρόλαβε και τις συστάσεις των FIFA-UEFA στην Ολιστική Μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Την παρουσίαση και τις λεπτομέρειες της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, ανέλαβε ο πρόεδρός της και γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Όπως διευκρίνισε ο γ.γ.Α., «η επιτροπή δεν είναι δικαστήριο αλλά ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο έχει σαν ρόλο αφενός την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των αθλητών, αφετέρου τη λήψη και αξιολόγηση των καταγγελιών. Από εκεί και πέρα αυτά αν αξιολογηθούν θα πηγαίνουν για το μεν ποινικό κομμάτι στην αστυνομία και τον αθλητικό εισαγγελέα, ενώ για το πειθαρχικό μέσω της ΕΟΕ στις ομοσπονδίες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, πρόσθεσε: «Από την ΕΟΕ θα πάει στις ομοσπονδίες, γιατί κάθε ομοσπονδία έχει τα δικά της όργανα».

Στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α., που εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, συμμετέχουν:

  • Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ως πρόεδρος
  • Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)
  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)
  • Ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
  • Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)