Skip to main content

Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν στο καθεστώς Άσαντ να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ εντός ενός μηνός

Διορία ενός μηνός να αποσυρθούν από τις τουρκικές θέσεις επιτήρησης στην Ιντλίμπ έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις συριακές δυνάμεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να τις ωθήσει προς τα πίσω.  

«Η επίθεση εναντίον των στρατιωτών μας σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη Συρία. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί. Χθες, κατά τη συζήτησή μου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τού δήλωσα ότι το συριακό καθεστώς πρέπει να αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις που ορίζει το μμνημόνιο του Σότσι», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα ενώπιον του τουρκικού Κοινοβουλίου.

«Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί», πρόσθεσε, δύο ημέρες αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ και η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα.

Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, πυρά πυροβολικού του καθεστώτος προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η Άγκυρα απάντησε βομβαρδίζοντας συριακές θέσεις και σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters