Skip to main content

Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, κατά του σχεδίου στέρησης της υπηκοότητας που προωθεί η κυβέρνηση και της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη Γαλλία.

Σε λίγες ημέρες, σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης θα εξεταστεί το επίμαχο μέτρο.

Οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μη κυβερνητικών οργανώσεων και συνδικάτων, ζητούν την άμεση άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Παράλληλα, ζητούν την απόσυρση του σχεδίου στέρησης της ιθαγένειας για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες.

Αυτά τα μέτρα «πλήττουν και υπονομεύουν τις ελευθερίες μας στο όνομα μιας υποθετικής ασφάλειας» επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου των ΜΚΟ, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην παραίτηση την Τετάρτη της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά που έκανε λόγο για μια «μείζονα πολιτική διαφωνία» με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.