Skip to main content

Επιδόθηκε στην Ελληνικός Χρυσός η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία

Της Λέττας Καλαμαρά

Επιδόθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου.

Με την κοινοποίηση αυτή ξεκινά επίσημα η διαδικασία της Διαιτησίας. 

Το κείμενο επεξεργάζονται τα νομικά τμήματα της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλαμβάνονται θέματα καθετοποίησης και παραγωγής. Το κείμενο εστιάζει κυρίως σε ζητήματα που αφορούν τη μονάδα μεταλλουργίας στο Μαντέλ Λάκκο, η ολοκλήρωση της οποίας εντάσσεται στην τρίτη φάση του συνολικού έργου της Ελληνικός Χρυσός. 

Σε ανακοίνωσή που έβγαλε η Εldorado Gold, τονίζεται πως το κείμενο της διαιτησίας υποστηρίζει ότι η Τεχνική Μελέτη για το Μεταλλουργείο στο Μαντέμ Λάκκο που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι ελλιπής και κατά συνέπεια παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι η υπό μελέτη Τεχνική Μελέτη είναι στοιβαρής  και συνεπής με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρησιακό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Μετά την επίδοση του κειμένου της διαιτησίας ο CEO της Eldorado Gold, George Burns, τόνισε πως «η Eldorado Gold ανέκαθεν επιδίωξε μια εποικοδομητική σχέση και διάλογο με όλα τα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τον Eldorado, πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω καλής πίστης, καλούμε και πάλι το Υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας για το σκοπό αυτό, αλλά θα υπερασπιστούμε δυναμικά τα δικαιώματά μας και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.Είμαστε πεπεισμένοι για το τεράστιο όφελος των έργων μας στη χώρα”.

Και ο κ. Burns συμπλήρωσε λέγοντας πως «δραστηριοποιούμαστε με τα υψηλότερα βιομηχανικά πρότυπα και επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες τεχνολογίες όπου αυτό είναι δυνατόν για την επίτευξη εμπορικών και περιβαλλοντικών στόχων. Αυτό που δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι το γεγονός πως οι 2.400 άνθρωποι που εργάζονται άμεσα για τα έργα μας στην Ελλάδα παραδίδουν υψηλής ποιότητας ορυχεία και συμβάλουν στην οικονομία της Ελλάδας. Με την έγκριση και λήψη όλων των απαιτούμενων αδειών και μιας υποστηρικτικής κυβέρνησης θα είμαστε στη συνέχεια σε θέση να επανεκτιμήσουμε τις επενδυτικές επιλογές μας στην Ελλάδα».