Skip to main content

Για ανεξέλεγκτες καταστάσεις προειδοποιεί ο δήμαρχος της Κω

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Κω λόγω της μεγάλης προσέλευσης μεταναστών κρούει ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης.

Αναφερόμενος στα σημερινά επεισόδια έξω από την αστυνομική διεύθυνση, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι «όταν είπα ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ότι θα χυθεί αίμα, κατηγορήθηκα ότι κινδυνολογώ».

Δεν κινδυνολογώ, προειδοποιώ και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, συνέχισε, εκτιμώντας ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Όπως εξήγησε, σήμερα εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι εκλαμβάνουν την απουσία του κράτους ως αδυναμία, εγκλώβισαν τους αστυνομικούς στο κτήριο και έκλεισαν το δρόμο, δημιουργώντας εικόνες και συνθήκες που ποτέ δεν είχαμε ξαναζήσει.

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η διαδικασία ταυτοποίησης δεν μπορεί να γίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Κω. Είναι αδύνατον να ταυτοποιηθούν 3 και 4 χιλιάδες» κατέληξε ο κ. Κυρίτσης, επαναλαμβάνοντας ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται πρόσφυγες από την Κω

Εν τω μεταξύ, 10 λεωφορεία από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία» θα περιμένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τις περίπου 2.000 πρόσφυγες που αναχώρησαν το πρωί από την Κω με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αναμένεται να φτάσουν αργά το βράδυ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΤΕΛ Χρήστος Λιούπας, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν σταδιακά τους πρόσφυγες στον υπεραστικό σταθμό απ’ όπου, στη συνέχεια, θα αναχωρούν, με έκτακτα δρομολόγια, για την Ειδομένη του νομού Κικλίς, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία κατέκλυσαν το μεσημέρι τον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να ταξιδέψουν, έχοντας στα χέρια τους νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Οι Σύροι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, έφτασαν στην Καβάλα από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Ρόδος».

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, το μεγαλύτερο μέρος έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, καθώς επιδίωξή τους είναι στη συνέχεια να ταξιδέψουν σιδηροδρομικώς σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται τον τελευταίο καιρό στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία» προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο και να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Φτάνουν αργά το βράδυ από την Αθήνα και κοιμούνται πέριξ του σταθμού, περιμένοντας να ανοίξουν, στις 6 το πρωί, τα εκδοτήρια.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), έχει καλέσει σε άτυπη σύσκεψη φορείς και αξιωματούχοι της Θεσσαλονίκης, για να οργανωθεί και να αντιμετωπιστεί, όσο το δυνατόν χωρίς προβλήματα, η επικείμενη αποβίβαση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και οι μετέπειτα ενέργειες για τη μετάβασή τους στους προορισμούς που επιθυμούν.  

Προ ημερησίας στη Βουλή για το μεταναστευτικό ζητεί το Ποτάμι

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζητεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης, με επιστολή του την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδυναμία στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης την καλεί να ορίσει σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

ΠΑΣΟΚ: Αποφάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα από την κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συνειδητοποιεί ότι στο προσφυγικό διαχειρίζεται συνθήκες έκτακτης ανάγκης που αφορούν πρόσφυγες.

Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει εθνική και κοινοτική νομοθεσία που επιδεικτικά αγνοεί, ενώ σημείωσε ότι η συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες αλλά και τους έλληνες πολίτες προσβάλλει την αξιοπρέπεια της χώρας. 

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με αδιαφανείς διαδικασίες λαμβάνει αποφάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που καταρρακώνουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς. 

«Αντί να πατάξει τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών ασκεί χαζοχαρούμενη πολιτική σε βάρος της ασφάλειας των προσφύγων και της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμη είναι να αναθέσει το συντονισμό της μεταναστευτικής πολιτικής στον Αν. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη.  

Η τελευταία απόφαση περί μεταφοράς των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη δεν δημιουργεί απλώς ανησυχία, δημιουργεί θλίψη για την κατάντια της χώρας. 

Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στους μετανάστες της Θεσσαλονίκης, επτά μήνες λάθη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ