Skip to main content

Εκλογές και ΠτΔ προκαλούν εσωστρέφεια στη ΝΔ

Στον απόηχο του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, με το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος να είναι «βαρύ».

Ήδη πολλά στελέχη της ΝΔ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για την επικοινωνιακή τακτική του κόμματος με αιχμή την απομάκρυνση από τον μεσαίο χώρο, ενώ η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η πιθανή υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου επιτείνει την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, η ηγεσία του κόμματος αναζητά τρόπο να «προλάβει» την κυβέρνηση, κινούμενη προς την κατεύθυνση αποδοχής της υποψηφιότητας του Ευρωπαίου Επιτρόπου και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ.

Αύριο Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Αν και οι δύο πλευρές σημειώνουν ότι οι συναντήσεις των δύο πλευρών είναι συχνές, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, κύριο θέμα της συνάντησης των δύο πλευρών θα είναι η πιθανή υποψηφιότητα Αβραμόπουλου σε συνδυασμό με τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Η συνάντηση των δύο κορυφαίων στελεχών γίνεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατά την οποία ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής έθεσε σειρά ζητημάτων στον πρώην Πρωθυπουργό.

Σήμερα ο βουλευτής του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπεραμύνθηκε της ανάγκης αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος «χωρίς εσωστρέφεια και αμφισβήτηση προσώπων», αλλά και με όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παρόντα.

Προηγήθηκε η δήλωση του Ευάγγελου Αντώναρου που ουσιαστικά ζήτησε την παραίτηση του κ. Σαμαρά και έθεσε θέμα ηγεσίας, η επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ του πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να πάρει άμεσα «πρωτοβουλίες», για να διερευνηθούν τα αίτια της εκλογικής συντριβής της ΝΔ, αλλά και για να δρομολογηθούν εξελίξεις στο κόμμα.

Και ο Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στον Real FM, είπε ότι αυτήν την ώρα η ΝΔ «έχει να επιλύσει άλλα σοβαρότατα θέματα», αλλά όταν τα λύσει «δεν μπορεί αυτά τα ίδια πρόσωπα, η ηγετική ομάδα να είναι ίδια σήμερα που πρέπει να πεις κάτι διαφορετικό. Γιατί το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές, κάτι άλλο θέλει ο κόσμος από τη ΝΔ και προφανώς δεν μπορούν να το πουν τα ίδια πρόσωπα. Και δεν εννοώ κατ’ ανάγκη τον πρόεδρο, εννοώ την ηγετική ομάδα στο σύνολό της».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του κ. Αβραμόπουλου είπε πως η ΝΔ «πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε “ναι”».

Θετικός σε μια υποψηφιότητα Αβραμόπουλου είναι και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ο οποίος, μιλώντας στο Star, υποστήριξε πως εφόσον προταθεί ο Κώστας Καραμανλής ή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα τους ψηφίσει «με χέρια και με πόδια». «Είμαι φανατικά και με τον Αβραμόπουλο και εκτιμώ φανατικά τον κ. Καραμανλή», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ