Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών σε σχέση με τη ρωσική διασύνδεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο ειδικός ερευνητής Ρόμπερτ Μιούλερ προσέφυγε στο παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων (grand jury), στο πλαίσιο της έρευνας για τις συναντήσεις του υιού Τραμπ και άλλων αξιωματούχων πέρυσι, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με Ρωσίδα δικηγόρο.
Με τον κλοιό όσον αφορά τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους να σφίγγει, ο Τραμπ, μιλώντας ενώπιον οπαδών του στη δυτική Βιρτζίνια, χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «εντελώς κατασκευασμένες» τις πληροφορίες για σχέσεις με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «επινόηση των Δημοκρατικών» την υπόθεση.
Ο ειδικός ανακριτής που ερευνά την υπόθεση Ρόμπερτ Μιούλερ προσέφυγε στο παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων (grand jury) το οποίο έχει προχωρήσει σε κλητεύσεις σε σχέση με την συνάντηση που είχε πέρυσι ο γιος Τραμπ με Ρωσίδα δικηγόρο.
Η προσφυγή στο παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων δίνει στον Μιούλερ διευρυμένα εργαλεία για τη συλλογή στοιχείων, τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν επιβαρυντικά για τον πρόεδρο Τραμπ. To παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων είναι σώμα το οποίο απαρτίζεται από απλούς πολίτες, οι οποίοι εργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερευνά τα στοιχεία για ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα που διαθέτει ο εισαγγελέας και αποφασίζει για το αν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες.
Το σώμα αυτό χρησιμοποιείται από τους εισαγγελείς για τη συλλογή στοιχείων, καθώς μπορεί να υποχρεώσει ανθρώπους να καταθέσουν ή να παραδώσουν στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό εξετάζουν το αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την παραπομπή σε δίκη. Οι ένορκοι δεν αποφασίζουν για την αθωότητα ή μη του εν δυνάμει κατηγορούμενου.
«Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη στην έρευνα του Μιούλερ», δήλωσε ο Πολ Κάλαν, πρώην εισαγγελέας. «Με δεδομένο ότι ο Μιούλερ κληρονόμησε μία έρευνα η οποία ξεκίνησε πριν από μήνες, φαίνεται πως έχει αποκαλυπτικές πληροφορίες που δείχνουν προς την κατεύθυνση της απαγγελίας κατηγοριών. Αλλά εναντίον ποιου είναι το πραγματικό ερώτημα», συμπλήρωσε.
Ο Τραμπ πάντως, που βλέπει την έρευνα να αγγίζει το συγγενικό του περιβάλλον πλέον, σε συγκέντρωση οπαδών του στη Δυτική Βιρτζίνα την Πέμπτη το βράδυ απέκρουσε ως «κατασκευασμένες» τις πληροφορίες για σχέσεις με τη Ρωσία και πριμοδότηση από τη Μόσχα της υποψηφιότητάς του. «Η υπόθεση “Ρωσία” είναι εντελώς κατασκευασμένη», είπε. «Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στην εκστρατεία μας… Δεν κερδίσαμε χάρη στη Ρωσία, κερδίσαμε χάρη σε εσάς». Χαρακτήρισε μάλιστα την υπόθεση Ρωσία «επινόηση των Δημοκρατικών».
Διαφωνία Πενς
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Μάικ Πενς, έπαιρνε αποστάσεις από τη «δυσφορία» που εξέφρασε ο Τραμπ για την απόφαση του Κογκρέσου για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απόφαση την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε με «βαριά καρδιά».
Περιοδεύοντας στην Εσθονία, τη Γεωργία και το Μαυροβούνιο, ο Πενς δήλωσε ότι οι κυρώσεις οι οποίες ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο θα στείλουν ένα ενιαίο μήνυμα προς τη Ρωσία πως πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της.
Ο Τραμπ, επικυρώνοντας την απόφαση του Κογκρέσου, δήλωνε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται «σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και πολύ επικίνδυνα χαμηλό», επικρίνοντας το Κογκρέσο για την εξέλιξη αυτή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πάντως Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να συμφωνήσει «πλήρως» με το σχόλιο που έκανε μέσω Twitter ο Τραμπ για τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. «Συμμεριζόμαστε πλήρως την άποψη αυτή», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Ο κίνδυνος βρίσκεται ενδεχομένως στην έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας σε αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες μας και τους λαούς τους».
Νέες επικρίσεις από Γκάμπριελ
«Περισσότερο από προβληματικές» χαρακτήρισε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που από την Τετάρτη είναι πλέον νόμος του κράτους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην πόλη Βόλφσμπουργκ στη βόρεια Γερμανία. Ο Γκάμπριελ επέκρινε για μία ακόμη φορά την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη συνεργασία με την Ε.Ε. όσον αφορά τη Ρωσία, λέγοντας ότι η συνεργασία αυτή αποτέλεσε βασικό στοιχείο στο να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στη Μόσχα στο παρελθόν.
«Ο νόμος δείχνει ξεκάθαρα ότι επιδιώκουν οικονομικά συμφέροντα και νομίζουμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό», επισήμανε ο Γκάμπριελ. «Ο επιθετικός συνδυασμός των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα και οι δηλώσεις ότι θέλουμε να σπρώξουμε το ρωσικό αέριο έξω από την ευρωπαϊκή αγορά προκειμένου να πουλήσουμε το αμερικανικό αέριο σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδεχθούμε».