Skip to main content

«Ανεπαρκής» η αναπτυξιακή βοήθεια της Γερμανίας, λέει η Ναμίμπια

Η κυβέρνηση της Ναμίμπια δήλωσε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η Γερμανία στη Ναμίμπια έπειτα από την αναγνώριση για τη διάπραξη γενοκτονίας είναι ανεπαρκής.

Συμφώνησε, ωστόσο, κάνοντας μια υποχώρηση και έχοντας ως βάση ότι το ποσό αυτό δύναται να υποβληθεί σε μελλοντική αναθεώρηση.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σχετικά με την αποζημίωση για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων των φυλών Χερέρο και Νάμα επί των ημερών της γερμανικής αυτοκρατορίας, μεταξύ 1904 και 1908, συνεχίζονται για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ενώ η Γερμανία παραδέχτηκε ότι οι σφαγές συνιστούσαν γενοκτονία, απέφυγε να δηλώσει ότι θα πληρώσει αποζημιώσεις και αντίθετα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα σε περιοχές που κατοικούνται από κοινότητες των οποίων οι πρόγονοι ήταν στόχοι.

Η Ναμίμπια ζήτησε ένα ποσό για την αποκατάσταση της απώλειας ζωής, της προγονικής γης, των ζώων και της κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας, και η γερμανική κυβέρνηση απάντησε με ένα μικρότερο ποσό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ναμίμπια Νανγκολό Μμπούμπα σε τηλεοπτική του ομιλία.

«Αυτή η κατάσταση οδήγησε σχεδόν σε αδιέξοδο και ασαφείς συνομιλίες» και ενώ η κυβέρνηση της Ναμίμπια θεώρησε ότι η γερμανική προσφορά ήταν ανεπαρκής, συμφώνησε σε μια συμφωνία για την κατανόηση ότι έπρεπε να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, δήλωσε ο Μμπούμπα.

«Η Γερμανία συμφώνησε να δεσμευτεί να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί το ποσό, καθώς ακολουθεί η εφαρμογή των αποζημιώσεων. Η εφαρμογή θα υπόκειται επίσης σε περιοδική αξιολόγηση και αξιολόγηση αντικτύπου σε συμφωνημένα διαστήματα», είπε.

Η Γερμανία κατέλαβε τη Ναμίμπια από το 1884 έως το 1915. Η Κοινωνία των Εθνών έδωσε στη συνέχεια τον έλεγχο στη Νότια Αφρική, η οποία είχε νικήσει τις γερμανικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την επικράτεια, και κυβέρνησε μέχρι την ανεξαρτησία το 1990. Το ευρέως άνυδρο έθνος έχει πληθυσμό 2,5 εκατομμύρια – περίπου 7 % των οποίων είναι Χερέρο και 5% Νάμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg