Skip to main content

Χαλκιδική: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες δήμους

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση θα διατεθεί στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τα πρωτοφανούς έντασης καιρικά φαινόμενα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Συγκεκριμένα θα διατεθούν εκτάκτως από 200.000 ευρώ στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας, για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών, ενώ στο δήμο Σιθωνίας θα δοθεί το ποσό των 100.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σχετική ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους ιδιώτες και επαγγελματίες θα υπάρξει πρώτα οριοθέτηση ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό των ενεργειών της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες το απόγευμα δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σε τέσσερις γλώσσες. Παράλληλα, κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως διευκρίνισε, οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται σε πτώσεις δένδρων από τις καταιγίδες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για την κατάσταση και έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να μεταβούν στην περιοχή. Παράλληλα επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών.

Ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ο κ. Πέτσας απάντησε πως αυτό «θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις».

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλιμάκια του ΕΛΓΑ, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισας. Ακόμη, ο στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επισήμανε ακόμη πως «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112» και ότι η ενεργοποίηση του αριθμού αυτού είναι άμεση προτεραιότητα. Όπως είπε, για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

Σε ό,τι αφορά τα θύματα της κακοκαιρίας ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως πρόκειται για δύο υπήκοους Ρωσίας, δύο υπήκοοους Τσεχίας και δύο Ρουμανίας. Όπως είπε, οι ξένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί για τους νεκρούς υπηκόους τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 23 τραυματίες, εκ τον οποίων και μία 72χρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ