Skip to main content

Συντάξεις και συμφωνία των Πρεσπών κρίνουν τον χρόνο των εκλογών

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki

Η προοπτική αναβολής του μέτρου μείωσης των συντάξεων και ο χρόνος κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή είναι τα κλειδιά για τον πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου, ο οποίος συζητείται σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. 

Η κυβέρνηση επιμένει να καλλιεργεί προσδοκίες ότι θα πετύχει την αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, θέμα το οποίο θεωρεί κομβικό για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος. Όλο το σχέδιο των παροχών και των φοροελαφρύνσεων, που ετοιμάζονται για να τις ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, στηρίζεται πάνω σε αυτήν την προσπάθεια που για το Μαξίμου θα θεωρηθεί επιτυχημένη, ακόμα και αν καταλήξει με τους δανειστές σε ολιγόμηνη αναβολή.

Αν η μείωση των συντάξεων δεν αναβληθεί, τότε το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι εκλογές εντός του 2018, καθώς το κλίμα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν τη χρονιά που θα κοπούν εκ νέου οι συντάξεις. Αυτή θα είναι όμως μία έκτακτη εξέλιξη, εκτός πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνών κόμμα πιστεύει και διακινεί ότι θα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για την αναβολή της μείωσης των συντάξεων , έστω και για έξι μήνες.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται από τους συνομιλητές του να επιθυμεί εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά να προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές τον Μάιο ή και νωρίτερα μέσα στο 2019 και οι οριστικές αποφάσεις συνδέονται άμεσα με το πότε θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Αν οι διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί στη γειτονική χώρα τον Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο (όπως έχει δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ) και οριστικοποιηθεί ότι θα έρθει η συμφωνία  στην ελληνική Βουλή για κύρωση, το δίλημμα για τον πρωθυπουργό είναι αν θα επιχειρήσει να κυρώσει τη συμφωνία με τις ψήφους κάποιων βουλευτών εκ των ΑΝΕΛ και τις ψήφους του Ποταμιού -όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το Μαξίμου που θεωρούν βέβαιες τις 151 ψήφους ίσως και παραπάνω- ή θα πάνε σε εκλογές για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών η επόμενη κυβέρνηση.

Αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο του 2018 συμφωνώντας με τους δανειστές αναβολή της μείωσης των συντάξεων, κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι ετοιμάζεται και «εκλογικός ανασχηματισμός», με τον πρωθυπουργό να συγκροτεί το κυβερνητικό σχήμα που θα δώσει τη μάχη των εκλογών, λίγο πριν από τη ΔΕΘ. 

Ο σχεδιασμός προβλέπει μαζί με το πακέτο φοροελαφρύνσεων (η κυβέρνηση διακινεί ότι έρχεται μείωση ΕΝΦΙΑ και μείωση φόρου εισοδήματος) και παροχών που σχεδιάζει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ να ανοίξει και την ατζέντα της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Πρόταση για απλή αναλογική

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στην επαναφορά της πρότασης για την απλή αναλογική, προκειμένου να πιέσει τη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ που έχουν κάνει πρόταση για θέσπιση απλής αναλογικής με μείωση του εκλογικού μπόνους στις 25-30 έδρες.

Το έχει πει ευθέως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαντήσει στα περί ακυβερνησίας του συστήματος της απλής αναλογικής ετοιμάζει νέα πρόταση για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε ο ρόλος του να σταματήσει να είναι ρόλος ρυθμιστή και να αποκτήσει χαρακτηριστικά εγγυητή της λειτουργίας του κράτους, ακόμα και σε περίοδο που η χώρα δεν καταφέρει να έχει κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση φέρεται μάλιστα να πιστεύει ότι η πρότασή της για απλή αναλογική με αυτή τη μέθοδο, μπορεί να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές, να συγκεντρώσει δηλαδή 200 ψήφους από την παρούσα Βουλή.

Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί σε εκλογές τον Μάιο του 2019 και σε τετραπλές κάλπες (δύο στην αυτοδιοίκηση, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές) αν και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει στη σύγχυση των εκλογέων και δεν πρόκειται να επιχειρήσει να νοθεύσει τα διακυβεύματα των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.