Skip to main content

Ιράν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

Το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες για την «αναθέρμανση» της πυρηνικής τους συμφωνίας το 2015, αλλά πρέπει να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών,

Το Ιράν και οι δυνάμεις διαπραγματεύθηκαν στη Βιέννη από τον Απρίλιο για να επεξεργαστούν μέτρα που η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον πρέπει να λάβουν και πυρηνικές δραστηριότητες για να επιστρέψουν στην πλήρη συμμόρφωση με το πυρηνικό σύμφωνο.

«Κάθε γύρος συνομιλιών στη Βιέννη θα μπορούσε να ήταν ο τελευταίος γύρος. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά παραμένουν βασικά ζητήματα», δήλωσε ο Σαΐτ Χατιτζάντεχ σε τηλεοπτική εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου. «Δεν υπήρξε αδιέξοδο στις συνομιλίες της Βιέννης.»

Αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία πριν από τρία χρόνια και επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, η Τεχεράνη ανακατασκευάζει αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, εμπλουτίζοντάς τα σε υψηλότερα επίπεδα και εγκαθιστώντας προηγμένες φυγόκεντρες για να επιταχύνει την παραγωγή.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιστρέψει στο σύμφωνο εάν η Τεχεράνη επαναλάβει τη συμμόρφωση με τα αυστηρά όριά της στον εμπλουτισμό ουρανίου, μια πιθανή πορεία προς πυρηνικές βόμβες.

«Όλες οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν και έπειτα να επαληθευτούν από το Ιράν … τότε θα αντιστρέψουμε τα πυρηνικά μας βήματα», επανέλαβε ο Χατιτζάντζεχ.

Ένας περιφερειακός διπλωμάτης, που ενημερώθηκε από δυτικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, δήλωσε ότι «μια συμφωνία που θα αποσαφηνίσει τις υποχρεώσεις της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον» θα ανακοινωθεί στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters