Skip to main content

Γαλλία – Γερμανία: Βλέπουν Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ίσως είναι πρόεδρος της Κομισιόν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έπειτα από συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε στην Άγκελα Μέρκελ την Κριστίν Λαγκάρντ για επικεφαλής της ΕΚΤ, μία ιδέα στην οποία η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε «πολύ θετική».   

Νωρίτερα, ενόσω οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τέσσερις ώρες καθυστέρηση, η «Die Welt» εκτιμά ότι επικρατέστερη για την προεδρία της Κομισιόν είναι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται ευρωπαίκές πηγές και υποστηρίζει ότι την υποψηφιότητα της γερμανίδας υπουργού προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την «Die Welt», η συντηρητική φον ντερ Λάιεν, στενή σύμμαχος της καγκελαρίου θα γίνει η πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενδέχεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

naftemporiki.gr