Skip to main content

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τη διαμεσολάβηση ζητούν οι δικηγόροι

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, άλλα και για θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, ζητεί η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε το Σάββατο στην Κοζάνη.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει πως δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς το ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη.

Όπως υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση «η εμμονή του υπουργού στην εφαρμογή του ν. 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, παρά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, συνιστά, κατ’ ελάχιστον, έλλειψη σεβασμού προς θεσμοθετημένες διαδικασίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της συνταγματικής δικαιοταξίας. Ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια δικαίου στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος θα κληθεί από τον Οκτώβριο 2018 να επιλύσει τις διαφορές του σε ένα κλίμα αβεβαιότητας από τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων από όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, παρά την δεδομένη έκφανση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων η εξ υπαρχής ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος, μετά από διάλογο με τους όλους εμπλεκόμενους φορείς».

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει όλα τα θέματα που αφορούν στην ελληνική δικαιοσύνη και ιδίως εκείνα που επηρεάζουν καταλυτικά την ορθή και ταχεία απονομή της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ