Skip to main content

Άγκυρα: Δώστε τους «οκτώ» για να έχουν δίκαιη δίκη οι δύο στρατιωτικοί

Την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συνδέει η Άγκυρα, σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ειδικότερα, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», σε επιστολή του με ημερομηνία 31 Μαΐου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, αναφέρει πως «οι αρχές της Τουρκίας και η τουρκική κοινωνία αναμένουν την έκδοση των οκτώ ‘δολοφόνων’ άμεσα» διαβεβαιώνοντας ότι «οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιώτες θα έχουν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία».

Ο ίδιος κατηγορεί ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά στις υποθέσεις των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. «Περιμένουμε από το Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετίσει μία αμερόληπτη προσέγγιση στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων και χωρίς καμία στηριξη σε κράτος – μέλος της Ε.Ε.» σημειώνει.

Παράλληλα διατυπώνει επικρίσεις για το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Ελλήνων αλλά όχι υπέρ της έκδοσης των Τούρκων.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κάνει επίσης λόγο για «υποκρισία» εκ μέρους της ελληνικής Δικαιοσύνης, επειδή δεν επιστρέφει τους οκτώ «εγκληματίες», όπως τους χαρακτηρίζει, αφήνοντάς τους «χωρίς τιμωρία».

Βάλλει ακόμη κατά της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή γιατί στην πρόσφατη Εαρινή Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία έθεσε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.