Skip to main content

«SOS» από Σόιμπλε για το μεταναστευτικό

Toν κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό έκρουσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Ο χρόνος για να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση εξαντλείται και, πλέον, οι λύσεις θα κοστίσουν πιο πολύ απ’ ό,τι αρχικά είχαμε υπολογίσει», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μαρκ Ρούτε και τον Μανουέλ Βαλς, στο πλαίσιο του Φόρουμ.

«Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να άρουν τις πιέσεις από το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να διασώσει τη συνθήκη Σένγκεν, εντός των επόμενων έξι έως οκτώ εβδομάδων.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σημείωσε τέλος ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει να διαλυθεί εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ κάνοντας ειδική μνεία στην τρομοκρατία, υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης εναντίον του εξτρεμισμού.