Skip to main content

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα επιμένει σε προκλήσεις η Αθήνα επιδιώκει απο τη μία τη συγκρότηση διεθνών συμμαχιών και από την άλλη να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό ήρθε η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της επίσκεψης του Ζοζέπ Μπορέλ στις Καστανιές Έβρου, από όπου και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως τα ελληνικά σύνορα, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., θα φυλάσσονται με αποτελεσματικότητα.  Σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα πάνω από το τεμάχιο 6 όπου πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. 

H επίσκεψη Μπορέλ σε Ελλάδα και Κύπρο μαρτυρά εν μέρει την εντεινόμενη ανησυχία των Ευρωπαίων για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα τις ευρωτουρκικές σχέσεις.  

Επανειλημμένα είναι τα μηνύματα προς την τουρκική πλευρά και από το Παρίσι. Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. H χώρας μας το τελευταίο διάστημα έχει βρει στη Γαλλία έναν πολύτιμο σύμμαχο απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. 

naftemporiki.gr