Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Παρουσίασα στον Τσίπρα το σχέδιο για παράλληλο σύστημα πληρωμών τον Νοέμβριο του 2014

Για «επετειακές διαστρεβλώσεις» σε ό,τι αφορά το σχέδιό του για «παράλληλο σύστημα πληρωμών» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε ανάρτησή του στο blog του. Αναφέρει επίσης ότι είχε παρουσιάσει το σχέδιο αυτό στον Αλέξη Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία των Νίκου Παππά και Γιάννη Δραγασάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης καταφέρεται εναντίον της εφημερίδας «Καθημερινή» για το χθεσινό της δημοσίευμα, σημειώνοντας πως «επιλέγει την επέτειο του δημοψηφίσματος για να πείσει το κοινό της πως η καταστροφή της χώρας ήταν η μόνη εναλλακτική της μετατροπής του ΟΧΙ σε ΝΑΙ».

«Επέτειος του μεγαλειώδους δημοψηφίσματος σήμερα και η τρόικα εσωτερικού κάνει, άλλη μια φορά, ό,τι μπορεί να αμαυρώσει την θύμηση εκείνης της γιορτής της δημοκρατίας νομιμοποιώντας τον παραγκωνισμό του 62% του ελληνικού λαού που τόλμησε να πει Όχι» γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Κατηγορεί επίσης στην εφημερίδα ότι «προβαίνει σε δύο κύριες διαστρεβλώσεις: «Πρώτον, παρουσιάζει το σχέδιο μου ως κάτι το διαβολικό που “ξεσπέπασε”» και «δεύτερον, ως πρόταση παράλληλου νομίσματος».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι όσοι περιγράφουν το σχέδιό του ως παράλληλο νόμισμα – κι όχι ως παράλληλο σύστημα πληρωμών – «παρουσιάζονται είτε ως αδαείς (που δεν κατανοούν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ νομίσματος και συστήματος πληρωμών) είτε ως σκοπίμως διαστρεβλωτές».

Επαναλαμβάνει παράλληλα την πεποίθησή του ότι «η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, και για την χώρα μακροπρόθεσμα, από τον ζουρλομανδύα ενός ακόμα Μνημονίου, και όσων άλλων έπονται».

Παραθέτει στη συνέχεια απόσπασμα βιβλίου του που αναμένεται να κυκλοφορήσει, το οποίο, όπως σημειώνει, «αφορά την περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών όπως την έκανα ένα βράδυ του Νοεμβρίου 2014 στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Νίκου Παππά και Γιάννη Δραγασάκη (το βράδυ που μου έκαναν την πρόταση ανάληψης του υπουργείου οικονομικών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Σύριζα) – και λιγότερο από τρεις μήνες μετά στο υπουργικό συμβούλιο».

«Αφού, λοιπόν, εξήγησα στον Αλέξη, στον Δραγασάκη και στον Παππά το αποτρεπτικό μας όπλο (τα ομόλογα SMP), προχώρησα στην περιγραφή του παράλληλου συστήματος πληρωμών που μπορούσε να μας κρατήσει ζωντανούς στην ευρωζώνη, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειαζόταν έως ότου η τρόικα άρχιζε να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη» γράφει μεταξύ άλλων ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Προσθέτει ακόμη ότι «ο Αλέξης και ο Παππάς έδειχναν, αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι με την ιδέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα, σε ευρώ, ικανή να τους δώσει βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες», ενώ «ο Δραγασάκης, αφού άκουσε προσεκτικά την περιγραφή του παράλληλου συστήματος, μου ζήτησε να του την στείλω εγγράφως για να την μελετήσει, κάτι που με ευχαρίστησε».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι παρουσίασε το σχέδιο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα τον Μάρτιο του 2015, παραθέτοντας σημεία της τοποθέτησής του: «‘Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βγούμε από το ευρώ’, επιβεβαίωσα. ‘Όμως, έχει σημασία να γνωρίζουν οι δανειστές πως δεν θα σταματήσουν οι συναλλαγές αν προσπαθήσουν να μας στραγγαλίσουν κλείνοντας τις τράπεζες – πως και το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης μπορούμε να τρέξουμε και συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών μπορούμε να υποστηρίζουμε. Κι αν το γνωρίζουν αυτό, μειώνεται η άνεση με την οποία θα προσπαθήσουν να μας στραγγαλίσουν’».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, όταν το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε, οι περισσότεροι υπουργοί τον πλησίασαν «για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που τους παρουσίασα, κάποιοι μάλιστα χτυπώντας με στην πλάτη λέγοντας ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε, εμψύχωσε και, γενικότερα, εντυπωσίασε».