Skip to main content

Ολική επαναφορά της σκανδαλολογίας

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Καμπουράκη 
[email protected]

Με ολική επαναφορά στη σκανδαλολογία επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Η εκτίμηση του Μαξίμου, που βλέπει να παγιώνεται ή και να διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ., αλλά και να ξεκινά κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι ότι η σύγκριση στην ηθική διάσταση της πολιτικής με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα της δώσει κάποιους πόντους.  

Η επιλογή αυτή δίνει οριστικό τέλος σε μία περίοδο ασκήσεων συναίνεσης από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε συνδυασμό με τα θέματα της καθημερινότητας και την προώθηση του νέου αφηγήματος περί επανόδου της χώρας στην κανονικότητα, συνθέτουν τη στρατηγική της κυβέρνησης ως τον Σεπτέμβριο, που θα κάνει ταμείο και θα λάβει οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της. 

Η ανάδειξη και πολιτική αξιοποίηση υποθέσεων που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα και βαραίνουν πρόσωπα που συνδέονται με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και παράλληλες επιθέσεις εναντίον της δικαιοσύνης έχει προετοιμαστεί από το προηγούμενο διάστημα και αποφασίστηκε να μπει μπροστά, τώρα που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι για ένα διάστημα τουλάχιστον κάποιων μηνών θα έχουν νηνεμία στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και ομαλότητα στις εξελίξεις της οικονομίας.  

Το διάβημα εναντίον του ΕΣΡ επειδή -όπως υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν ελέγχει τα ΜΜΕ που δεν δίνουν χρόνο στην υπόθεση της εξεταστικής για την υγεία, ήταν η πρώτη μιας σειράς κινήσεων που έχουν αποφασιστεί. Ανεξαρτήτως της απάντησης που δόθηκε στο κυβερνών κόμμα, την κυβέρνηση δεν ενδιέφερε η απάντηση που δόθηκε, ότι το ΕΣΡ δεν έχει δικαιοδοσία στο ποιες ειδήσεις και θέματα επιλέγονται. 

Θα ακολουθήσει το επικοινωνιακό ντεμαράζ της εξεταστικής για την υγεία που βρίσκεται σε εξέλιξη όπου θα πρωταγωνιστήσει ο πρόεδρος κ. Μπαλωμενάκης αλλά και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, αλλά και η στοχοποίηση της «περιόδου του εκσυγχρονισμού» με τον χειρισμό της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίου. 

Η επιλογή του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της εμπλοκής του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του NOOR 1, φάνηκε από τη χθεσινή του επιλογή να πάρει τον λόγο στη Βουλή εν τη απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά -την οποία γνώριζε από πριν καθώς είχαν ειδοποιήσει- και με σαφή συμψηφιστική διάθεση να κάνει λόγο «μίζες στα εξοπλιστικά, τη Siemens, τη διαπλοκή, τα θαλασσοδάνεια, τις δράσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου, τις σακούλες του Τσουκάτου, τις μίζες στα εξοπλιστικά C4i, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα υποβρύχια και τις φρεγάτες». 

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανακτήσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», που σε αυτή τη φάση έχει πληγεί από την υπόθεση Καμμένου, στοχεύοντας στην περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και Σημίτη για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε αυτήν την προσπάθεια καίριο ρόλο θα έχει η συστηματική επίθεση εναντίον συγκεκριμένων κομματιών της Δικαιοσύνης, όχι μόνο από τον πρωθυπουργό ή στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης που διατηρεί συγκεκριμένο ακροατήριο, αλλά και από παράγοντες με θεσμικό προφίλ όπως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγελόπουλος, ο οποίος σημείωσε χθες ενδεικτικά, επανεμφανιζόμενος μετά από πολύ καιρό, στο δημόσιο διάλογο: «Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή! Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μη βλέπει, αλλά και για μην ακούει. Όταν δε η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντίλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, προσπάθησε -και προς στιγμήν το πέτυχε- να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας όχι μόνο ελεγχόμενης, αλλά και δήθεν κάθαρσης. Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σαν να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο».  
 

Μήνυμα Τσίπρα: Η μάχη της κάθαρσης δεν τελείωσε
Σε τροχιά εντεινόμενης σκανδαλολογίας και σφοδρών αντιπαραθέσεων για θέματα διαφθοράς βρίσκεται η πολιτική ζωή της χώρας, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε σε Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά την ψήφιση του πορίσματος κατά του Γ. Παπαντωνίου ότι δεν έχει τελειώσει «η μάχη της κάθαρσης», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί τη συγκρότηση Εξεταστικής, όχι μόνο για την υπόθεση Καμμένου αλλά και για τα σχέδια Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα. 

Με χθεσινή παρέμβασή του στη συζήτηση του πορίσματος για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών, ο πρωθυπουργός επέτεινε το κλίμα σκανδαλολογίας τονίζοντας στη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι δεν θα καθαρίσουν «έτσι εύκολα» με τα σκάνδαλα των κυβερνήσεών τους. «Τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε» είπε και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθεί δικαιοσύνη». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε μεν τη Ν.Δ. για εμπλοκή σε σειρά υποθέσεων στην Υγεία (ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν, Novartis), στη Siemens και σε θαλασσοδάνεια, αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε σκάνδαλα της περιόδου του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Τόνισε, μάλιστα, δηκτικά ότι ο κ. Σημίτης «δεν είχε ιδέα» για τις πράξεις και τις παραλείψεις του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Παπαντωνίου, καθώς και «για τις σακούλες του κ. Τσουκάτου στα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ, στο C4I, στους Ολυμπιακούς, στα υποβρύχια, στις φρεγάτες». «Ιδέα δεν είχε!» ανέφερε σκωπτικά και προκάλεσε αίσθηση όταν επικαλέστηκε δημοσιεύματα «των τελευταίων ημερών» που «θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη», φωτογραφίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό. Κατήγγειλε, μάλιστα, την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά από τη χθεσινή συζήτηση για το σκάνδαλο των Εξοπλιστικών. Συγκεκριμένα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι απουσιάζει από όλες τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς. Κατηγόρησε, όμως, και την κα Γεννηματά ότι ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αλλά στήνει την παράταξή της στα ίδια πρόσωπα και «το βάζει στα πόδια». 

Σε αντίστοιχο κλίμα, αν και για άλλη υπόθεση, κινήθηκε και η Ν.Δ., η οποία κράτησε ψηλά στην ατζέντα την υπόθεση της παρέμβασης του Πάνου Καμμένου στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι είναι «πανικόβλητος απ’ τη σκανδαλώδη εμπλοκή του κ. Καμμένου στις συζητήσεις με κατάδικους ισοβίτες για ναρκωτικά» και «τρέχει με μεγάλη ταχύτητα προς το χθες». Η Ν.Δ., όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να καταθέσει πρόταση συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για την εμπλοκή του κ. Καμμένου. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, πάντως, «αντιπερισπασμό» τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την παρέμβαση Καμμένου και δήλωσε ότι η συμπολίτευση «δεν θα παίξει σε αυτό το παιχνίδι». Αντίθετα, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης παίρνοντας, όμως, αποστάσεις και από τις δύο πλευρές.

Ν.Δ. για  αποκαλύψεις Κιμ: Νέες διαστάσεις στο έγκλημα 

Του Μ. Χατζηκωνσταντίνου

Η Ν.Δ. επανέφερε, όμως, και το αίτημά της για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή τις αποκαλύψεις του συμβούλου του Γκλεν Κιμ.

«Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ -σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου- αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας ‘’κουπονιών’’ αντί του ευρώ» ανακοίνωσε η Ν.Δ. και σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις αυτές δίνουν «νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου». Η Πειραιώς ανέφερε, μάλιστα, πως με τον τρόπο αυτό δικαιώνεται για άλλη μια φορά η θέση της ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες». «Η Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει» ξεκαθάρισε η Ν.Δ. 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που παραπέμπει στην τακτική Δικαιοσύνη τον Γιάννο Παπαντωνίου για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ αποφαίνεται ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας. Ο κ. Παπαντωνίου δεν προσήλθε στην Ολομέλεια -αν και είχε το δικαίωμα- αλλά απέστειλε εκ νέου παλαιότερο υπόμνημά του όπου υποστηρίζει ότι είναι θύμα συκοφαντικής δυσφήμησης που «υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».