Skip to main content

Βρετανία: Το εφετείο απαιτεί αναθεώρηση για την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

Μία σημαντική νίκη επί της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία σημείωσαν στο εφετείο οργανώσεις κατά του εμπορίου όπλων.

Ειδικότερα η Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT), στην οποία συμμετέχουν η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch και το Rights Watch UK, υποστήριξε ότι η απόφαση να συνεχιστεί η χορήγηση άδειας για στρατιωτικό εξοπλισμό προς εξαγωγή προς το κράτος του Κόλπου ήταν παράνομη.

Η οργάνωση τόνισε ότι οι άδειες εξαγωγής δεν έπρεπε να έχουν χορηγηθεί, καθώς υπήρχε σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα όπλα σε μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί σε ακρόαση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 2017, κατά την οποία η CAAT είχε υποστηρίξει ότι οι μεταφορές όπλων στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να σταματήσουν, λόγω του σαφούς κινδύνου ότι τα όπλα που παρέχονται θα χρησιμοποιηθούν για να διαπράξουν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη.

Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση της CAAT και αποφάνθηκε τον Ιούλιο του 2017 ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε το δικαίωμα να συνεχίσει να επιτρέπει την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Αφού επιτράπηκε η άσκηση έφεσης κατά της απόφασης τον Μάιο του 2018, η υπόθεση της CAAT τέθηκε σε ακρόαση στο εφετείο στο Λονδίνο, τον περασμένο Απρίλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC